December och en snål vind drar förbi. Och så är det mörkt, mörkt, mörkt. Göteborgarna kurar inomhus. Men kanske skulle is, eld och ljussättning i vintermörka parker och på andra offentliga platser locka ut oss. Det tror i alla fall Göteborgs nye stadsträdgårdsmästare Lars Johansson.

Mörkret magiska ljus, och skymningen på våra breddgrader är lika unika som sommarkvällarnas menar han.

– Och det är något att ta vara på. Eldfester i vintermörka parker kan vara både vackert och spännande. Klimatskyddande häckar och vinterväxter hjälper också till att skapa en ombonad miljö. En vacker och funktionell belysning gör sitt till.

– Att anlägga isbanor för skridskoåkning av det mer lekfulla slaget och att placera ut snö- och isskulpturer lär säkert också locka besökare. Om snön ligger, varför inte arrangera snögubbetävlingar för barn.

(Fast vuxna vill nog också vara med, kanske delta i tävlingen om den ”Vackraste snöängeln”. Vad gör lite snö innanför stövelskaftet om man får lov att leka)?

Sköna storstaden

58C4.jpg
Lars Johansson, som ska vara med och forma ”Den sköna storstaden med den gröna själen”, kan i korthet beskrivas som en visionär som älskar att gräva (hans sätt att meditera).

Fast texten kan lika gärna lyda: 42 årig landskapsarkitekt, studierektor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, trebarnsfar, uppsalabo och snart stadsträdgårdsmästare i Göteborg.

Vid årskiftet greppar han sekatören, spaden och räfsan.

– Nja, inte riktigt så, säger han. Min uppgift är mer av det planerande slaget. Och där gäller det att förvalta det som finns, men också att förnya, sätta avtryck och markera att vi lever på 2000-talet, säger han. Ambitionen är att skapa goda platser för alla, både för skateboardåkare och de som söker lugna platser för att hinna ikapp sin själ.

– Omsorg krävs. Varje plats är unik, har en egen stämning, historia och bild i människors huvud. Det bör vi ha med oss då vi gestaltar platser.

Inte bara beskådas

För Lars symboliserar Hedens Lustgård 90-talet då trädgårdsdesign stod i fokus.

– Idag finns ett mer mångkulturellt anslag, en större medvetenhet och ett mer socialt patos i det som skapas. Platser ska användas inte bara beskådas, säger Lars Johansson.

Vad som mer skiljer idag från i går är också att nya platser tas i anspråk. Torget är inte längre den givna mötesplatsen. Den kan lika gärna ligga vid Ikea, på badplatsen, vid bensinstationen eller på något annat ställe där spontana möten uppstår.

– Sådana platser bör också formas med omsorg, betonar han.

Små gröna rum

– Små gröna rum, lite varstans i stan, kan också vara något för Göteborg, säger han.

– I varje stadsdel finns det mindre platser att förädla och ge karaktär och få invånarna att känna stolthet över. Göteborg förknippar han med hav, älv, berg och naturstråk mitt i stan. Men också med en stad vid havet som har förvånansvärt liten vattenkontakt.

– Dessutom lär det bara finnas ett offentligt kallbadhus i stan, säger han och ser ut som om han gärna vill röja marken för fler.