Intresset för dans bland barn och ungdomar verkar vara på uppåtgående. Torsdag 29 april, på Dansens dag, får vi veta om det även gäller Stafettdansen. Det tioårsjubilerande arrangemanget håller i år till på Slottskogsteatern.

Let’s dance och andra teveprogram på temat dans har haft effekter på både vuxna och barn. I fjol deltog ungefär 1 000 barn i Stafettdansen.

– Ja, jag tycker att intresset för dans har ökat rejält de senaste åren. Både dans i allmänhet och Stafettdansen är populärt bland barn. Det har säkert uppmärksamheten i media bidragit till, säger Victoria Alarik, danskonsulent på Fri konst och kultur.

Instruktionsfilm på goteborg.se

Stafettdansen är ett samarbete mellan stadens kulturskolor som också har skapat de speciella stafettdanserna. Under de tio år som Stafettdansen funnits har man vartannat år presenterat en ny dans med specialskriven musik.

Målgruppen är framförallt alla barn på låg- och mellanstadiet och i år har de kunnat öva inför Stafettdansen med hjälp av filmer som lagts ut på goteborg.se.

Ska väcka dansintresse

Tanken är att arrangemanget ska väcka det intresse för dans som de flesta barn har naturligt inom sig. Och att det ska få en dominoeffekt som genom att kulturpedagoger, lärare och elever sprider dansen över hela Göteborg.

– Dans är ett medium som kan nå alla. Det är ett ordlöst språk som barn lätt kan ta till sig spontant. De tycker att det är roligt att röra på sig, säger Victoria Alarik.

Årets Stafettdansfestival har temat fåglar och sagofigurer. Fågel Fenix kommer på besök och professionella dansare bjuder på danssagan Vargen och Rödluvan.


Fotnot:

Dansens dag firas även i Flunsåsparken klockan 10.00-11.00 och 18.30-19.30