Den som söker sig till Nordstan på tisdagseftermiddagen får chansen att provsmaka mat lagad av gourmetkocken och OS-vinnaren Henrik Håkansson. Tillsammans med läckerheterna serveras också historien om vad som hände innan maten hamnade på tallriken.

Henrik Håkansson ingick för några år sedan i det svenska kocklandslaget och var med att ta hem guldet i OS i matlagning år 2000.

Visar processer i naturen

Idag lagar han mat åt göteborgarna. Menyn är hemlig in i det sista, men någonting med rotselleri lär stå på programmet.

Hans avancerade kokkonster i Nordstan är kopplade till Manna, en annorlunda utställning om mat och miljö som just nu pågår i Trädgårdsföreningen. Utställningen lyfter fram sambandet mellan modern, ”urban” mat, som exempelvis hamburgare och sushi, och de processer i naturen som är nödvändiga för att maten ska kunna framställas. Processer som vi ofta inte tänker på.

Det är dessa samband som ligger bakom utställningens halsbrytande frågeställningar, som: ”Hur många insekter krävs det för att göra en hamburgare?” och ”Hur kan en flaska öl innehålla flera hundra liter vatten?”.

Flyttar till Universeum

Så länge Vetenskapsfestivalen pågår hålls en rad föreläsningar och seminarier i Växthuset i Trädgårdsföreningen, där utställningen visas. Men i början av maj flyttas hela utställningen till Universeum, där den under sommaren kommer att ingå som en del i den pågående utställningen om regnskogen.

Den miniversion av Mannautställningen som under festivalveckan kan ses i Nordstan kommer under sommarmånaderna att visas i Botaniska trädgården. Utställningen har tidigare visats i Stockholm och Örebro. I höst flyttar den vidare till Linköping.

Fotnot:
Henrik Håkansson gör två framträdanden i Nordstan, klockan 16 och klockan 17.