De två buddhistmunkarna Tenzin Lekmon och Tenzin Kunsang kommer på fredag till Världskulturmuseet för att tillverka en så kallad sandmandala, en symbolisk bild av universum gjord av finkornig flerfärgad sand. Den som vill kan följa arbetet på plats.

Dalai Lama, buddhisternas landsflyktige ledare, besöker Göteborg den 12-13 juni för att medverka vid den internationella kongressen för kognitiv psykoterapi och ska bland annat träffa ärkebiskop K.G. Hammar.

Svarar på publikens frågor

Inför det celebra besöket tillverkas en sandmandala, vilket är en svår konst som tar flera år att lära sig. Med hjälp av trärör ska de två munkarna, som kommer från klostret Namgyal i Dharamsala i norra Indien, lägga den finkorniga sanden i ett komplicerat mönster.

Arbetet kommer att pågå under Världskulturmuseets öppettider och hela proceduren tar två veckor. I pauserna svarar munkarna på frågor om mandalan och om buddhism.

I anslutning till Dalai Lamas besök hålls flera aktiviteter i Göteborg med anknytning till buddhism. Bland annat visar Stadsbiblioteket utställningen ”Möten med Buddha” av fotografen Kärsti Stiege.

554E_2.jpg

En färdig sandmandala i klostret i Namgyal . Dalai Lama deltar själv i en ceremoni för sandmandalan på Världskulturmuseet den 12 juni.