Har tvingats tänka nytt. Åtta kilometer julbelysning är redan uppe i Göteborgs innerstad. Officiell start för Julstaden Göteborg är dock första advent den 29 november. Isbana på Kronhusgården och en spektakulär konstljuspromenad är några av satsningarna.

I fredags tändes hjärtat i Brunnsparken. Foto: Happy Visuals/Göteborg&Co

Julstaden Göteborg fyller 20 år i år. 1999 – två år innan konceptet drog igång – gjordes 90 000 övernattningar under december månad i Göteborg. Förra året var den siffran fyra gånger så hög. Shopping, Liseberg och andra upplevelser har lockat många turister genom åren.

I år är läget helt annorlunda på grund av covid-19, men det görs ändå en storsatsning på Julstaden Göteborg.

– Det inställda Kulturkalaset har gjort att vi både har haft ekonomiska medel och mycket personella resurser att skjuta in i det här projektet, säger Jennie Heidenfors projektchef på Göteborg & Co som samordnar Julstaden Göteborg.

”Underbart härligt område”

 Det blir en hel del att uppleva i Göteborg trots att Liseberg håller stängt och de flesta julmarknaderna lyser med sin frånvaro. Göteborg & Co har fått tänka nytt och vara kreativa för att kunna erbjuda en säker julstad utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Julen är ju barnens högtid och min personliga favorit bland årets utbud är en isbana på Kronhusgården. Här blir det också pyssel och workshops för barn och deras vuxenkompisar. Det blir ett underbart härligt område inramat med julmusik, eldfat med mera. Vi har såklart tänkt på 50-regeln och jobbar med separata in- och utgångar. Man bokar också sin biljett till isbanan och värdar kommer att hålla koll och hjälpa till, säger Jennie Heidenfors.

Körsång i Vallgraven

 Någon sjungande julgran blir det inte heller i år, men det blir ändå tillfällen att njuta av körsång. Två tillfällen varje eftermiddag på onsdagar, fredagar, lördagar och söndagar kommer en ungdomskör att glida fram på Paddanbåten i Vallgraven.

Jennie Heidenfors slår också ett slag för den konstljuspromenad som går att göra genom Göteborgs innerstad.

– Nio konstljusverk från hela världen, som ingår i Light art collection i Amsterdam, visas. Det kommer att bli spektakulärt och något man verkligen inte får missa.

Hjärtat lyser

 Det populära hjärtat vid Lejontrappan är åter på plats och Innerstaden Göteborg har redan satt upp belysning på fler än tio gator. Sedan 2019 hänger belysningen uppe en längre period än föregående år och kallas därför vinterbelysning i stället för julbelysning.

– Totalt kommer 160 000 led-lampor att lysa därute. Dessutom gör våra medlemmar – handlare, hotell, fastighetsägare med flera – vad de kan för att vi tillsammans kan skapa en trivsam stad. Rekordmånga verksamheter deltar i julskyltningstävlingen i år. Alla vill bidra till en fin julupplevelse, säger Lena Dalerup, vd på Innerstaden Göteborg.

Årets tema för Julstaden 2020 är hjärtat. Det står för omtanke, värme, kärlek. Det står också för en uppmaning att i dessa tider tänka på att hålla avstånd, att värna om sina medmänniskor och möjligheten att göra en god och hållbar gärning under juletid.