På fredagen invigdes Göteborgskalaset som i år fått nytt innehåll och bytt namn till EM-festen. Det är av de största festsatsningar som någonsin gjorts i Göteborg med 500 artister och 1000 programpunkter där all underhållning är gratis.

– Det är fantastiskt för mig, som har varit med ända från starten av Göteborgskalaset och även under VM i friidrott 1995, att få vara med om denna EM-fest som är det största vi någonsin gjort inklusive invigningen av EM. Vi har aldrig tidigare satsat så mycket på byggnationer, kvalitet och artister som vi gör i år, säger säger Leif Nilsson, vice vd på kommunala Göteborg & Co som arrangerar EM-festen.
5FF6_2.jpg
Svartedalsskolan inivigde

Som invigning framförde Svartedalsskolans ElevatorNobody Choir tillsammans med Wavemakers fågelillusion som koreograferats av nycirkusartisten Anna Segerbrant. Och kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson förklarade årets fest igång. Han tackade också alla de som arbetar med festen.

– Kalaset ser annorlunda ut nu än de första åren. Vi måste utveckla och förnya, sa Göran Johansson som inte har några planer på att lägga ner kalaset.

EM-festen, som även kallas kulturkalaset, pågår i tio dagar på nästan 20 olika festplatser. Ett unikt inslag är invigningen av EM i friidrott som sker på Götaplatsen på söndag.

Satsning på bredare kultur i år

Nytt för i år är också satsningen på mer och bredare kultur. I år blir det allt från disco, rock, schlagers, musikaler till opera, balett och Göteborgssymfonikerna. Bland höjdpunkterna finns Simpel Minds som spelar gratis på Götaplatsen och en kortversion av Mozarts opera Trollflöjten.

Ett stort aktivitetsområde har byggts på Heden. Där kan den som vill testa olika sporter och prova på-aktiviteter.

Första festdagen avrundas med ett musikfyrverkeri som har temat Robbie Williams, som var sommarens stora konsertartist i stan.

4A36.jpg

Istället för gatumusikanter har kalaset fått kanalmusikanter.