Ny daglig verksamhet inom idrotten. Handslaget är en ny daglig verksamhet i Göteborgs Stad inom idrotten. “Intresset är stort både bland föreningar och deltagare, så det känns absolut som en lyckad grej!” säger Jonas Autio, stödassistent för och initiativtagare till Handslaget på förvaltningen för funktionsstöd.

Handslaget är en avknoppning av Idrottsplatsen daglig verksamhet och Mediabyrån daglig verksamhet.

– Vi har märkt ett ökat intresse genom åren bland idrottsföreningar att ta emot personer och att jobba inkluderande. Föreningslivet är känt som en bra arbetsplats, det går att anpassa arbetsuppgifterna utifrån förmåga och intresse, och arbetsuppgifterna tar aldrig slut.

Olika sysslor

Hittills har fyra personer daglig verksamhet i en idrottsförening. De arbetar med sysslor inom materialförvaltning eller vaktmästeri, som mediaassistenter i de större klubbarna, eller som ledare.  Patrick Wandelt har basket som hobby och är nu ledare i KFUM Olympic Göteborg.

– Hos Olympic Göteborg är jag allt-i-allo. Jag hjälper till med att döma i slutet av träningarna, tar hand om västarna och försöker hjälpa till med övningarna så gott jag kan, berättar han.

Lär ut sina kunskaper

Basket har varit hans främsta hobby i 40 år och nu lär han ut sina basketkunskaper i föreningen där alla älskar basket.

– Det är gött att ha något att göra, något som man brinner för. Och att hjälpa andra att få uppleva samma saker som jag upplevt i mitt basketliv.

Handledare på plats

Handslaget riktar sig till dem som har daglig verksamhet i dag och de som kommer direkt för gymnasiesärskolan. På sikt kommer Handslaget även att ta emot praktikanter från gymnasiesärskolan.

– Deltagarna har en handledare på plats i föreningen. Personal från Handslaget är med i början, stöttar, kommer på besök och utvärderar.

Ett rikare socialt liv

Jonas Autio tycker att idrotten är väldigt bra på att ge målgruppen en möjlighet att utvecklas som individer, att få en meningsfull sysselsättning och en möjlighet till ett rikare socialt liv.

– Det är en väldigt fin pluseffekt när man kommer ut i en förening, man går och tittar på matcher där man jobbar och lär känna väldigt många människor.