Komplett guide på webben. Att träna på utegym har blivit en populär trend. I Göteborg finns drygt 40 stycken och du hittar allihop på Göteborgs Stads webb. Där kan du söka på bland annat geografiskt läge och utbud. I år förses flera av gymmen även med träningsinstruktioner och tillgänglighetsanpassningar.

Rakel Berglund, park− och naturförvaltningen.

I kölvattnet av löpningens popularitet och coronapandemins restriktioner finns det i dag ett stort intresse för att träna på utegym. Göteborgs Stad har följt med i utvecklingen och anlagt flera nya utegym och hinderbanor de senaste åren och under 2022 kommer det byggas ytterligare fem nya utegym.

− Det är härligt att det finns ett så stort intresse och vi är glada över att kunna erbjuda alla i Göteborg en möjlighet att träna utan att det kostar något, säger Rakel Berglund, som ansvarar för förvaltningen av utegym på park− och naturförvaltningen.

Inspirerar till träning

Göteborgs Stads drygt 40 utegym finns numera samlade på goteborg.se/utegym. Där finns bland annat adresser, kartor och information om utrustning. Det finns även instruktionsfilmer på hur du kan använda gymmen.

− Behöver man mer tips håller vi just nu på att sätta upp skyltar med träningsinstruktioner vid utegymmen.

Andra inplanerade åtgärder är bättre belysning och träningsutrustning på olika nivåer så att även personer i rullstol kan använda dem.

− Utegymmen ska vara trygga platser där alla känner sig välkomna att träna, säger Rakel Berglund.

Hon uppmanar alla att prova på ett utegym.

− Många av dem ligger på vackra platser och inspirerar till träning. De är också en mötesplats där du kan träffa både gamla och nya vänner.