Efter ett år av förberedelser – nu är det dags I juli fylls Göteborg av fotbollsspelande ungdomar från hela världen. I år deltar 1 700 fotbollslag från 61 länder i Gothia Cup. För att logistiken bakom matcher, övernattning, måltider och fest ska gå i lås har förberedelserna pågått länge.
Jennie Thor och Lena Signal, två av de fyra kollegerna på idrotts- och föreningsförvaltningen som ansvarar för förvaltningens planering inför Gothia cup. Foto: IoFF
− Det är väldigt roligt att vara i gång igen och nu är allt klart för fotbollsfest!
Det säger Jennie Thor som är evenemangskoordinator på idrotts- och föreningsförvaltningen. Tillsammans med kollegorna Lena Signal, Ivan Ottordahl, Therese Alenmo ansvarar hon för planering och förberedelser inför Gothia Cup.
Gothia Cup, som arrangeras av BK Häcken, spelades första gången 1975. Idag är Gothia Cup ett stort internationellt arrangemang och årets höjdpunkt för tusentals fotbollsspelande ungdomar över hela världen.
Letar lämpliga skolor
Förberedelserna har pågått länge och en av de största utmaningarna har varit att ordna övernattning till spelarna. Det är mestadels skollokaler som används och de behöver vara godkända som övernattningslokaler, ha tillgång till dusch och helst gärna matsal också.
− Alla typer av skolor kommer till användning, framför allt stora, centralt belägna skolor eftersom det underlättar logistiken för alla. Det pågår dock en del renoveringsarbeten på skolorna under sommaren vilket gör att vi får leta efter andra lokaler.
Idrotts− och föreningsförvaltningen samarbetar nära med arrangörerna, utbildningsförvaltningen, grundskoleförvaltningen samt lokalförvaltningen, som har koll på vilka skolor som är lämpliga att använda. Helst ska de ligga nära de fotbollsplaner som lagen spelar mest på.
Jennie Thor beskriver det som ett enormt pussel som alltid går ihop till sist.
− Vår målsättning är att möjliggöra övernattning för de lag som behöver det. Föreningarnas ekonomi är väldigt olika och det är långt ifrån alla som kan boka hotellrum till sina spelare. Det är viktigt att alla spelare som drömmer om att delta ska ha möjlighet att komma.
Prövar sig fram
Varje år anställs kockar och serveringspersonal som ska se till att ungdomar från upp till 61 olika länder får mat.
− Det är omöjligt att anpassa maten efter allas preferenser och de serveras rätter med internationell touch. Många av kockarna har varit med i flera år och har kunnat testa sig fram. De rätter som fungerar har fått vara kvar på menyn och andra har tagits bort.
En stor del av förberedelserna till Gothia Cup omfattar turneringens två mötesplatser på Heden och i Kviberg. Förutom att många fotbollsplaner ligger där finns även evenemangs− och utställningsområde med bland annat Food Court, aktiviteter och tävlingar.
Viktigt med bra förberedelser
Mats Andersson, teamledare på idrott− och föreningsförvaltningen. Foto: Kostantinos Koletsis
I Kviberg Center arbetar Mats Andersson, teamledare för Öster och Hisingen på idrott− och föreningsförvaltningen. Han finns på plats under hela Gothia Cup för att sköta om planerna före och efter matcherna. Han har hunnit känna av stämningen under cupens första dagar.
– Det är mycket glädje, särskilt som det var så länge sedan sist. Man har kanske tappat lite under de här åren, men stämningen är definitivt på topp!
Som många andra evenemang gjorde Gothia Cup uppehåll på grund av de restriktioner som fanns under pandeminperioden. Mats Andersson tycker dock inte att de påverkats av uppehållet särskilt mycket.
– Kanske att man är lite ringrostig och behöver bli påmind om saker och ting, men i övrigt är det inget vi märkt av.
På Heden används två av planerna inte eftersom de ska restaureras under nästa år. Men i Kvibergs Park är alla 28 planerna aktiva. Mest har Mats Andersson och hans kollegor att göra på morgonen innan alla funktionärer och spelare anländer. Då ska de kolla att alla planer är i spelbart skick, att konstgräsplanerna är borstade, att näten är hela och att allt finns på rätt plats.
– Men sedan är det lugnt medan de spelar matcherna. I år har det varit ovanligt lugnt. Jag har inte fått ett enda samtal om problem med någon plan hittills.
Mats Andersson var även med och arbetade under handbollscupen Partille Cup som gick av stapeln i början av juli. Även den turneringen beskriver han som problemfri.
– Det gick bra där för vår del och för arbetsgruppens del. Har man bra förberedelser så fungerar det bra sedan. Vi har mycket mer att göra nu under Gothia cup då vi har 30 planer fler att ta hand om jämfört med Partille Cup.
Mängder av skräp ska hamna rätt
Runt om i Kviberg Centrum, och alla andra ställen där turneringen äger rum, finns möjligheter och uppmaningar om att sortera och slänga sitt skräp. Jennie Thor berättar om en viktig del av förberedelserna som många kanske inte tänker på.
− Under de här veckorna genereras förstås mängder av skräp och vi måste ha en plan för avfallssnåla evenemang som omfattar allt från mathantering och sophantering till pantstationer. En annan del är att jobba med information och kreativa lösningar som uppmuntrar till att ta hand sitt skräp, säger hon.
Utökat samarbete
Det finns många likheter mellan Gothia Cup och arrangemanget av Partille Cup och genom åren har de två arrangörerna kunnat samarbeta och lära av varandra. Bland annat återanvänds delar av ytorna i Kviberg och på Heden. I år har dessutom samarbetet mellan BK Häcken och IK Säfehof utökats ytterligare genom att Gothia Cup-organisationen tar över själva driften av Partille Cup.
Gothia Cup äger rum den 17–23 juli.