Öppet hela sommaren. Strandbiblioteket i Sillvik öppnar igen den 29 juni. Det är en inredd container som är fylld med böcker, spel och tidningar som besökarna på stranden kan låna. Strandbiblioteket är öppet klockan 11-17 tisdag till lördag.

Familjer från hela Göteborg och turister kommer till Sillviks badplats. Där öppnar nu strandbiblioteket igen med bilderböcker, ungdomsböcker, spel, pyssel, tidningar och böcker för vuxna som badgästerna kan låna. Det finns böcker på flera olika språk.

– Det brukar bli många positiva reaktioner när vi trots ett litet utbud kan plocka fram en bok på arabiska, spanska eller tyska, säger Ellinor Spång, barnbibliotekarie på Torslanda bibliotek och en av dem som kommer att vara på plats i Sillvik i sommar.

Besök av teatrar

Det blir inget pysselbord i år på grund av restriktioner under covid-19-pandemin. Däremot blir det aktiviteter där det är möjligt att hålla avstånd. På invigningen den 29 juni spelar Teater Marang. I sommar kommer Teater Trampolin och Sagofen Isadora på besök och det gör också Bygglek pop-up och Maritiman. Det blir sommarbokenträffar med berättarverkstad.

Möjlighet att ge boktips

I augusti kommer Västerhavsveckan och då går det att skapa musikinstrument med skräp från havet. Det finns även ritpåsar och naturbingopåsar att låna med sig för att pyssla och leta strandfynd.

– Vi som arbetar på plats ser strandbiblioteket som en unik möjlighet att ge av vår tid och vårt engagemang, samt att få umgås intensivare med barnen än vad som i normala fall hinns med på vanliga folkbibliotek. Vi får en möjlighet att ge boktips och hålla spontana högläsningar. Vi vill sänka tröskeln för de barn och familjer som inte är så vana vid att besöka biblioteket, säger Ellinor Spång.

Strandbiblioteket är öppet tisdag till lördag klockan 11-17 mellan den 29 juni och 17 augusti. Det bemannas av medarbetare från Trulsegårdens och Torslanda bibliotek.