Biblioteket flyttar ut. Den som njuter av sommaren i Sillvik och blir sugen på att läsa en bok behöver inte gå många steg. När biblioteket flyttar ut på stranden erbjuds utlåning av böcker, tidningar, spel och strandleksaker. Satsningen är den första i sitt slag och förhoppningen är att nå ut till nya låntagare.

Soliga dagar tenderar fler att vilja gå till stranden än till en biblioteksbyggnad. Så varför inte ta med böckerna dit folk befinner sig? Så resonerade personalen på Västra Hisingens bibliotek, och bestämde sig för att testa.

– Vi vill vara där besökarna är, för att erbjuda den läsfrämjande, kravlösa läsningen, säger Olivera Djudja, bibliotekschef.

Containern som står uppställd vid lekplatsen i Sillvik är öppen och bemannad alla soliga dagar mellan 11 och 17. Där finns böcker för både barn och vuxna, dagstidningar, tidskrifter, spel och strandleksaker. Allt går att låna med lånekort, eller med en id-handling.

Hämtar från andra bibliotek
Olivera Djudja berättar att sortimentet kommer att anpassas efterhand, utifrån vad besökarna visar sig vara intresserade av. Det mesta kommer att hämtas från Trulsegårdens bibliotek, men även från andra bibliotek om det finns behov.

– Vi utvärderar löpande. Blir det till exempel rusning efter hästböcker så får vi skaffa det.

Personalen kommer även erbjuda aktiviteter som barnteater och pyssel- och sagostunder. Olivera Djudja hoppas att bibliotekscontainern ska bli en populär mötesplats.

– Vi hoppas få många besökare, och att många som inte besöker bibliotek i vanliga fall kommer.

Bokbuss i Delsjön och Askimsviken
Strandbiblioteket finansieras med pengar som Göteborgs Stad har fördelat för att skapa gratis sommaraktiviteter för barn. Den satsningen är del i det långsiktiga arbetet för att skapa mer jämlika förutsättningar för befolkningen, oavsett var i staden man bor.

Sedan ett antal år finns en bokbuss som besöker badplatserna i Delsjön och i Askimsviken under sommaren. Men det är första gången som ett permanent strandbibliotek öppnar.

– Det blir jätteintressant att se hur göteborgarna använder det. Om man lånar tillfälligt för stranden, eller om man kommer att vilja låna hem böckerna, säger Olivera Djudja.

Är ni inte rädda att böckerna ska bli sandiga och blöta?
– Det kanske kommer hända. Det händer även på vanliga bibliotek att någon bok blir skadad eller smutsig då och då. Men läsning är så viktigt, så det är ändå värt att satsa. Det allra viktigaste är att ungdomar har ett språk och klarar sig genom livet, och det kan man inte få utan att läsa, säger Olivera Djudja.