En av alla sommarlovsaktiviteter i staden. I sommar är det fler aktiviteter än vanligt för barn och ungdomar i Göteborg. Göteborgs Stad har satsat för att det ska finnas något som passar alla runt om i hela staden. Minigolfvecka, dansläger, fantasifull pop up-workshop och Street Games är bara något av allt som pågår.

Sommarlovsaktiviteten Pop Up Games, en variant av Street Games, har redan varit i gång i Norra Hisingen sedan 15 juni. Nu väntar ett uppehåll för att i slutet av juli återigen möta invånarna på olika ställen runt om i stadsdelen.

– Vi dyker upp på olika ställen i stadsdelen, till exempel Brunnsbo, Backa och Kärra. Nio ungdomar som har gått ur nian har varit aktivitetsledare. Senare i sommar blir det ett nytt gäng, säger Angelika Andréasson, ungdomshandledare, Team Brunnsbo, som anordnar Pop Up Games.

Vill få människor i rörelse

På Street Games, som är ett väletablerat koncept, får alla mellan 0 och 110 år komma och prova på många roliga aktiviteter som till exempel, basket, handboll, tennis, lekar och hip hop. Syftet med Street Games är enkelt förklarat att få människor i rörelse.

– Dels nu i corona-tider är det viktigt att komma ut och få röra på sig. Sedan hoppas vi naturligtvis att barn och ungdomar ska hitta en aktivitet som de vill fortsätta med även efteråt, säger Angelika Andréasson.

Street Games i Norra Hisingen har hittills varit populärt. Vid flera tillfällen har Angelika Andréasson räknat besökarna till uppemot 100 per dag.

– Det har varit väldigt lyckat och många uppskattar att det är kostnadsfritt och generationsöverskridande. Det är ett vinnande koncept som jag tycker ger otroligt mycket för besökande barn, men också för de ungdomar som jobbar med detta och får lära sig mycket i sitt första sommarjobb.

Organisationer och föreningar bidrar med mycket

För många blir lovet annorlunda i år då fler kommer att vara kvar hemma. Därför har det varit viktigt för förvaltningar och bolag att ordna fler fritidsaktiviteter för barn och unga, jämfört med tidigare år, berättar Michael Ivarson, direktör för social resursförvaltning.

Även föreningar och organisationer bidrar med många aktiviteter med stöd av Göteborgs Stad.

– Det har funnits 15 miljoner kronor att ansöka om för organisationer och föreningar för att ordna aktiviteter, säger Michael Ivarson.

Några av föreningarna i Göteborg som är med och anordnar aktiviteter är Hisingens tennisklubb som hade tennisskola med 36 platser under första delen av sommaren, Svenska Livräddningssällskapet har livräddarläger och Shotokan center anordnar karateträning i Slottsskogen.

Många aktiviteter utomhus

Många av stadens fritidsgårdar håller öppet, och för den som är intresserad av kultur finns till exempel teaterföreställningar och filmläger att ta del av.

Många av sommarlovsaktiviteterna har anpassats och hålls utomhus för att minska risken för smittspridning och Göteborgs Stad följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Att det finns aktiviteter runt om i hela staden är viktigt, säger Michael Ivarson. Det ska vara lätt att delta i aktiviteter i närområdet. Och den som känner sig sjuk ska självklart stanna hemma.

goteborg.se/sommarlov kan du hitta de aktiviteter som äger rum i närheten där du bor.