Tre konstverk i brons har under de senaste månaderna stulits från offentliga platser i Göteborg. Park- och naturförvaltningen misstänker att det är själva bronset man är ute efter. Nu tror de att skulpturerna kommer att försöka säljas till metallåtervinning.

− Vi tror att det är bronset de är ute efter eftersom de även har stulit skyltarna, som också är i brons. Vad ska de med dem till, om det inte är för att försöka sälja metallen, säger Ingmar Leander, planeringsledare på park- och naturförvaltningen.

Tre skulpturer stulna sedan juli

I torsdags upptäcktes att ett bronslejon på en av bänkarna vid Thord Tammings konstverk på Pehr Erikssons plats i Haga var borta. Under juli och september försvann Jerd Mellanders ”Badresorna till Askim” från Linnéplatsen och Gunvor Svensson Lundqvists ”Johan Fredrik Carpelan” från Kungsparken.

5B44_2.jpg
Trots att offentliga konstverk har stulits i staden förut, har aldrig så här många försvunnit på så kort tid. Tidigare har misstankarna dessutom främst handlat om att skulpturer stulits för att säljas vidare i egenskap av konst.

Återfås efter lång tid

I de flesta fall kommer dock verken tillbaka. Även om det ibland kan ta väldigt lång tid.

− Skulpturen ”Genius”, som stals från S:t Sigfrids plan, kom tillbaka efter två år, medan svärdet på Kopparmärra kom tillbaka nästan 20 år efter stölden, säger Ingmar Leander.

Metallhandlare uppmanas hålla uppsikt

Även den stulna bronsskulpturen ”Myran” på Tuve torg, som Vårt Göteborg skrev om för ungefär två år sedan, återfanns efter en längre tid.

Park- och naturförvaltningen uppmanar nu stadens metallhandlare att höra av sig till polisen om de tror sig fått in ett av de försvunna konstverken. Även tips från allmänheten välkomnas.