Svenska damlandslaget med silvermedalj i OS i Tokyo, 2021. Foto: © Carl Sandin/Bildbyrån

Konstnärer sökes. Svensk damfotboll ska hyllas med ett konstverk utanför Gamla Ullevi. Göteborg Konst söker nu konstnärer för uppdraget. Preliminär invigning är satt till mitten av 2024.

Gamla Ullevi är damfotbollens nationalarena och 2021 beslutade kommunfullmäktige i Göteborgs Stad att svensk damfotboll ska hyllas med en konstgestaltning. Motionen kom från Feministiskt initiativ till Charles Felix Lindbergs donationsfond.

Jury utser vinnare

Yrkesverksamma konstnärer kan lämna in en intresseanmälan för uppdraget. Tre av dem får ta fram en varsin skiss och av dem utser juryn en vinnare. Fotbollslegendaren Anette Börjesson lyfts fram som en tänkbar kandidat till staty i motionen. Konstnärerna får dock fria händer att “lyfta fram den kollektiva kamp och gemenskap som genomsyrar damfotbollen”.

“Laget före jaget”

– Även om jag inte har något emot att bli staty är jag mer bekväm med att sätta laget framför jaget. Det finns en stark ”vi-känsla” i sporten, grundad av allt arbete som lagts ner för erkännande och framgångar. Den kampen är inte slut än, varje ny generation tjejer och kvinnor får fortsätta att driva den vidare, säger Anette Börjesson, som sitter med i juryn och i samrådsgruppen som formulerat uppdragsbeskrivningen till konstnärerna.

Sök senast 14 februari

Det går att söka uppdraget till den 14 februari (se länk nedan). Vem som vinner och hur gestaltningen ska se ut väntas bli klart till sommaren. En skulptur av Gunnar Gren står utanför entrén till Gamla Ullevi i dag. Den ska stå kvar någonstans på platsen tillsammans med det nya offentliga konstverket som är planerat att invigas i mitten av 2024.

Göteborgare kan lämna förslag på platser eller teman som ska få en konstgestaltning genom Charles Felix Lindbergs donationsfond. Kommunfullmäktige röstade igenom damfotbollen och en skulptur med fokus på barn och unga i Kvibergs park i 2020/2021 års omgång. Konstgestaltningarna processleds av Göteborg Konst på kulturförvaltningen.