Ceremoni på Gustaf Adolfs Torg. På onsdag 24 februari firas för femte gången Sverigefinnarnas dag på olika håll i Göteborg. Vid den numera traditionella ceremonin på Gustav Adolfs Torg bjuds tal, sång och flagghissning.

Tiotusentals göteborgare har rötter i Finland och sedan några år tillbaka markeras den 24 februari som Sverigefinnarnas dag. Med dagen vill man uppmärksamma den finskspråkiga minoriteten.

Utökade rättigheter
När Göteborg 2011 blev finskt förvaltningsområde medförde det också utökade rättigheter för den finsktalande befolkningen. Bland annat satsar Göteborgs Stad på att erbjuda äldreomsorg och förskoleverksamhet på finska.

– Det är en ständigt återkommande programpunkt på våra möten i samrådet, säger Dani Söderling från Sverigefinska rådet som kommer att hålla ett kortare tal vid den ceremoni som inleds klockan 17 på Gustaf Adolfs Torg.

– Jag kommer att säga något om vad vi gjort i samrådet under det senaste halvåret, och även några ord inför framtiden. Dessutom uppmanar jag unga människor och föräldrar att prata finska hemma.

Tal och sång
Kulturnämndens ordförande Mariya Voyvodova och fullmäktigeledamoten Kalle Bäck kommer också att hålla tal vid arrangemanget som vidare bjuder på sång av Sini Koskelainen. Anne Surakka är konferencier och tolk.

Under onsdagen planeras dessutom för en rad andra arrangemang runt om i Göteborg med anknytning till Sverigefinnarnas dag:

# Göteborgs konstmuseum serverar frukost kl 9-11 och lockar med visning av Esko Männikkös utställning ”Time Fies!”.
# På Stadsbibliotekets trappscen berättar kl 18 den sverigefinska författaren och journalisten Tiina Laitala Kälvemark om sin roman Karkulahti.
18.45 sjunger vokalgruppen Tuuletar.
# Sjöfartsmuseet Akvariet erbjuder lektioner för Sverigefinska skolan kopplade till sin Sally Jones-utställning.
# På Frilagret visas kl 18.30 film i Blackboxen för unga sverigefinnar och alla andra som är intresserade av finsk kultur. Filmen visas med svensk text.