”Viktigt att uppmärksamma”. 24 februari firas Sverigefinnarnas dag för sjunde året i rad i Göteborg. Stadsmuseet anordnar en busstur i det Sverigefinska Göteborg och på Röhsska museet visas en finsk designutställning av Jenny Holmlund.

Sedan 2011 ingår Göteborg i det finska förvaltningsområdet vilket innebär att staden måste tillhandahålla en bred service även på det finska språket. I staden finns till exempel äldreomsorg och förskoleverksamhet på finska.

I år firas Sverigefinnarnas dag bland annat på Röhsska museet.

Tal och mingel
– Det blir ingen ceremoni liknande den som varit tidigare år på Gustaf Adolfs torg. Men i samband med designutställningen på Röhsska blir det några tal och mingel med fika, säger Maria Balaban, planeringsledare på stadsledningskontorets avdelning för mänskliga rättigheter och nationella minoriteter.

Det är designern Jenny Holmlund som ställer ut på Röhsska och hon berättar bland annat om hur man kan tänka nytt av gammalt och hur kopplingen till finska hembyn Vexala tar uttryck.

På stadsbiblioteket blir det författarsamtal om boken Finnjävlar klockan 18. Klockan 12 blir det tango och schlager på Tuve Bibliotek när Metsäkukkia underhåller.

Busstur i det Sverigefinska Göteborg
– Stadsmuseet anordnar en busstur i det Sverigefinska Göteborg. Turen startar vid Packhusplatsen klockan och tar ca 2,5 timme innan den avslutas vid Göteborgs centralstation.

Maria Balaban tycker att Sverigefinnarnas dag är viktig att fira. Dels för att uppmärksamma att det finns en lagstiftning och att man har särskilda rättigheter som sverigefinsk i Göteborg.

– Det är inte många som vet om det, men allmänheten bör känna till den här särställningen, säger hon.

28 000 personer i Göteborg är första, andra eller tredje generationens Sverigefinnar. Hur många som identifierar sig som sverigefinnar finns det ingen siffra på.

– De som inte känner till lagen vet inte vilka rättigheter man identifierar sig kanske inte som Sverigefinne, säger Maria Balaban.