Går också att se digitalt. Sverigefinnarnas dag firas på Göteborgs stadsbibliotek. Den 24 februari blir det musik och samtal på Trappscenen. Firandet sänds även digitalt. Det pågår även en utställning under nästa vecka och det blir barnteater på helgen.

Göteborgs Stad uppmärksammar den nationella minoriteten i Sverige och främjar den sverigefinska kulturen i samband med Sverigefinnarnas dag.

– Det blir ett program med sverigefinsk kultur av talangfulla artister som bjuder på musik, barnteater och storslagen gatukonst, bland annat. Vi är glada över att kunna bjuda in till ett öppet firande på Stadsbiblioteket samtidigt som vi också livesänder, säger Ellis Holmberg, producent.

“En stor tillgång”

Den 24 februari går det att ta del av ett program på Stadsbiblioteket klockan 17.30-19.00. Då blir det till exempel musik av Love Antell. Han har tillsammans med Thella Johnsson och Mattias Björkas översatt och tolkat musik från Finland och ett album kommer under 2022.

– Att ha en kluven identitet har präglat mig i allt jag tar mig för. Att ha två perspektiv ger mig en känsla av större vidsynthet och möjlighet att se sig själv i andra. Det har varit en stor tillgång för mig, en rikedom och inspiration. Det vill jag förmedla på Sverigefinnarnas dag, säger Love Antell.

Musik och samtal

Det blir även musik av den Göteborgsbaserade stråkkvartetten Merintinkvartetten. Annika Hirvonen, riksdagsledamot (MP), har arbetat länge med minoritetspolitik och kämpar mot den förlegade bilden av sverigefinnen. Hon deltar i ett samtal under kvällen. Det gör också konstnären Tony Sjöman, som bland annat skapat muralen bredvid Stadsbiblioteket med anledning av Göteborgs 400-årsjubileum. Konferencier är Maarit Jaakkola, kulturjournalist och medlem i Sverigefinska rådet. Programmet är till största del på finska och det är fri entré.

Barnteater

Den finska barnteatern Uusi Teatteri spelar föreställningen Solen sover (Aurinko nukkuu) för barn 2-6 år lördagen den 26 februari. Den spelas i scenrummet Tellus på Stadsteaterns barnavdelning. Det är fri entré och det finns ett begränsat antal biljetter att hämta i disken på barnavdelningen 30 minuter innan. Föreställningen är på finska.

Utställning

Utställningen Det finländska Göteborg visas på Stadsbiblioteket 22-28 februari. Den visar finsk emigration till Göteborg och sverigefinnarnas liv i Göteborg under 1945-2018.

Sverigefinnarnas dag arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Stadsbiblioteket och Sverigefinska rådet.

Via någon av länkarna här nedan kan du se firandet digitalt.