Sänds på Stora teaterns hemsida För tionde året firas Sverigefinnarnas dag den 24 februari. I Göteborg blir det ett stjärnspäckat program som sänds på Stora teaterns hemsida. Medverkar gör bland annat Mark Levengood och Lisa Miskovsky.

Namleen Kaur Mallah blåser trumpetfanfar. Foto: Malin Svanlund

Firandet av Sverigefinnarnas dag blir annorlunda i år och det beror på covid-19-pandemin. Eftersom det inte går att samlas på Stora teatern sker firandet digitalt.

– Det är viktigt för oss att jobba med minoritetsarbete och verkligen lyfta upp den här dagen. Sverigefinnarna är den minoritet som är störst i Sverige. Eftersom dagen firas för tionde året har vi slagit på stora trumman och presenterar ett stjärnspäckat program, säger Rickard Stierna, producent på Stora teatern.

Firande i tre timmar

Själva firandet består av en film som läggs ut på Stora teaterns hemsida den 24 februari, på morgonen om allt går som det ska. Firandet öppnas av Namleen Kaur Mallah, musiker som blåser trumpetfanfar.

Programledare är Anne Surakka som jobbar på Sveriges radio finska i Göteborg. Mark Levengood skickar en hälsning till alla sverigefinnar och Lisa Miskovsky bjuder på musik. Red nose company från Helsingfors spelar clownföreställningen “Kejsarens nya kläder” och medverkar gör även Tina Wallenius från Miljöpartiet i Göteborg.

Den sverigefinska minoriteten har lagt programmet och Stora teatern har producerat med stöd av finskt förvaltningsområde. Filmen är ungefär tre timmar lång och textad så att alla ska förstå, oavsett om man talar finska eller svenska. Det är gratis att titta på filmen och den ligger kvar på Stora teaterns hemsida till den 10 mars. Evenemanget heter Sverigefinnarnas dag.

Red nose company från Helsingfors spelar Kejsarens nya kläder. Foto: Ukko-Pekka Jaakola