Första gången i Göteborg. På lördag är det dags för den sverigefinska barnkulturfestivalen Mukulat att komma till Röhsska museet i Göteborg. Tvåspråkig sångstund, körkonsert med barn, sakletarjakt efter finsk design och experimentell barnteater är något av det som står på programmet.

Mukulat betyder knatte. Det är också namnet på den sverigefinska barnkulturfestival som 2011 startade på Kulturshuset i Stockholm och som sedan har spridit sig över landet för att i år komma till Göteborg för första gången.

− Festivalen ska vara en mötesplats för den sverigefinska minoriteten, men tanken är lika mycket att majoriteten ska få möjlighet att tillägna sig nya kulturyttringar och upptäcka andra språk, säger Mukulats projektledare Lina Puranen.

Det mesta på programmet är tvåspråkigt och görs på både svenska och finska. Som till exempel en sångstund och en sakletarjakt efter finsk design i Röhsska museets samlingar.

Barnkör på tre språk
Några av punkterna är till och med på tre språk.

− Musikern Dimitri Keiski gör ett samarbete med en barnkör från Sverigefinska skolan i Göteborg. De sjunger tillsammans på svenska, finska och romani chib, säger Lina Puranen.

Det blir även barnteater – som är på svenska men baserad på en finska Sakari Topelius texter. Föreställningen heter ”De små vågornas fotspår” och är tänkt från fem år och uppåt.

Allt är gratis
Dessutom finns möjlighet gå på dansworkshop, designa sin egen pappersperuk, träffa Sveriges radios finsktalande barnprogram Roketti och låta sig förvandlas i en hemlig fotoautomat.

Barnkulturfestivalen pågår lördag den 16 november klockan 11-16 och det är fritt inträde.

287C_3.jpg