Med direkt inspiration från OS-tävlingarnas Peking får nu Angered och Lövgärdet varsitt utegym åt träningssugna stadsflanörer. Efter några veckors användning i smyg är det dags för högtidlig invigning i Angered på måndagen.

Thai pushing, Air walker och Pull down trainer är några exempel på de träningsmaskiner som sedan början av sommaren har stått utanför Blå Stället i Angered och frestat förbipasserande att kliva på och svettas för en stund.

– Det är väldigt roligt, för man ser folk där varje dag. Och till synes inte bara sådana som testar av nyfikenhet, utan många ställer gångstavarna bredvid och använder maskinerna som regelrätt träning, säger Anders Karlsson, projektledare på planeringsavdelningen i Angered.

Inspiration från Peking

Det var till honom som sjukgymnasten Gudrun Åkered, verksam vid Primärvårdsrehab i Angered, kom efter att ha varit i Peking och inspirerats av all fysisk aktivitet som hela tiden pågår i jättestadens parker.

– Jag tyckte att det var en väldigt bra idé, men det var svårare än jag trodde att få tag i utrustningen, säger Anders Karlsson.
 
Till slut visade det sig att ett spanskt företag har agenturen på den kinesiska utrustningen, och de två första anläggningarna i Sverige av det här slaget har nu hittat till Angered och Lövgärdet, finansierade av Gunnareds stadsdel och bostadsföretaget Poseidon.
 
– Varje anläggning om elva maskiner kostar egentligen 8.000 euro, men grossisten var mån om att komma in på den skandinaviska marknaden så vi fick en bra introduktionsrabatt, säger Anders Karlsson.
 
Passar ung som gammal
 
Ute i Europa blir det allt vanligare med den här typen av publika utomhusgym, inte minst på turistorterna, och Anders Karlsson tror definitivt att det kommer att uppskattas även i Sverige.
 
– Hälsoteket kommer att leda gemensam träning för de som är intresserade ett par gånger i veckan och vi hoppas att Angeredsgymnasiet också kommer att utnyttja möjligheten till bra och skonsam träning, säger Anders Karlsson.
 
Maskinerna känner man igen från vanliga gym inomhus, fast de är utan lösa vikter och utnyttjar istället på kroppens egen tyngd och motstånd.
 
Hälsoteket leder cirkelträning till musik

– De kvalitets- och miljöcertifierade på alla sätt och vis och är tillverkade av rejält gods, och fastsättningen i marken är gjord med klart överdimensionerade bultar, så maskinerna ska nog hålla för användning, säger Anders Karlsson.
 
Invigningen ägde rum måndagseftermiddagen utanför Blå Stället i Angered. Där kommer sedan Hälsoteket att leda cirkelträning till musik varje måndag kl 16-17 och varje torsdag kl 9.30-10.30 så länge vädret tillåter.

AB2_2.jpg