Allt från dubbeldäckare från 1930-talet till supermoderna JAS 39 Gripen intar den kommande helgen Göteborgs luftrum. Det är Aeroseum som fått ihop ett 40-tal flygplan till Sveriges största flygshow.

– Efter att idén kläcktes har vi jobbat för fullt för att få allt på plats. Det hade aldrig gått utan stöd från frivilliga volontärer och stöd från Försvarsmakten, säger Roger Eliasson, eldsjälen bakom Aeroseum och den siste chefen för Säve helikopterdivisionen.

Vanligare när det fanns fler flygflottiljer

Många minns säkert att det var vanligt med flygshower förr i Sverige. När det begav sig hade varje flygflottilj i landet en flygshow varje år. På den tiden det fanns ett 20-tal flottiljer blev det ganska många uppvisningar.

7D54.jpg
Under de senaste åren har denna tradition levt kvar hos bland annat flygklubbarna. Men Roger Eliasson och hans kollegor kände att det var dags att göra något med en riktig flygvapenanläggning som bas.

Och vad är väl bättre lämpat för detta än Aeroseum, den tidigare topphemliga unika bergsanläggningen som öppnats för allmänheten. De historiska anläggningarna i Säve består av två jättelika bergrum på 22.000 respektive 8.000 kvadratmeter.

God sikt på Avenyn

Det större, som Aeroseum har tillgång till idag, färdigställdes 1955 och ligger nära 30 meter under jord. Bergrummen byggdes vid dåvarande Göta flygflottilj (F9) som skyddande berghangarer. Anläggningarna tillhör vårt nationella kulturarv och därför pågår en kulturminnesmärkning av området.

Helgens flyguppvisning inleds redan på fredagen, mitt över centrala Göteborg.

– Då kan alla som befinner sig i centrala Göteborg och särskilt längs Avenyn få se flygplan som passerar förbi, säger Roger Eliasson.

Fotnot:
Läs mer om tider, vägbeskrivning m m på länken nedan.