Tjuvstartar barnkulturåret redan i november. Göteborgs symfoniker kan knappt bärga sig. Trots att barnkulturåret tar sin början först i januari, välkomnar man redan i mitten av november en ung publik till sex gratiskonserter.

På Göteborgs konserthus är man riktigt laddade inför det stundande barnkulturåret 2012. Med projektanställningarna av regissören Svante Grogarn och tonsättaren Paula af Malmberg Ward försäkrar man sig om att göra året till något alldeles extra för Göteborgs yngsta musiklyssnare.

Under året kommer symfonikerna att ge tre olika föreställningar riktade till barn i alla åldrar. Och det bästa av allt – det är helt gratis. Men redan om några veckor tjuvstartar man alltså vid Götaplatsen.

– Vi börjar med sex föreställningar 16-18 november. Då ger vi ”Himmel och jord” med fullstor orkester, säger Petra Kloo Vik som är barn- och ungdomsproducent hos symfonikerna.

Föreställning om livet och döden
”Himmel och jord” är en ljus föreställning kring frågor om livet och döden, och vad som händer sedan. En förställning som tar barnets perspektiv och som ledsagas av presentatören Tobias Edvardsson, välkänd från Musikteater Kåbra.

Föreställningen är 45 minuter lång och eftersom varje föreställning välkomnar 1000 barn får hela 6000 skolbarn chansen att se den. Först till kvarn.
Och redan nu har symfonikerna dragit upp riktlinjerna för barnkulturårets tre stora barn- och ungdomssatsningar:

Petra Kloo Vik och hennes kollegor vill inget hellre än kunna fortsätta att erbjuda fria skolföreställningar även efter barnkulturåret.

– Vi får se om det håller ekonomiskt, men det är vår förhoppning.

Program
Mars 2012:
”Drillar och draköron” efter ett samarbete med Lennart Hellsing som skrivit nya texter om symfoniorkesterns instrument.
Målgrupp: från förskolan upp till nio år.

Maj 2012:
”Den musikaliska kroppen” i en produktion av Svante Grogarn och Paula af Malmberg Ward.
Målgrupp: 8-10 år.

Oktober 2012:
En produktion av Svante Grogarn och Paula af Malmberg Ward som ännu inte fått någon namn.
Målgrupp: högstadieungdomar.

För mer information se Göteborgssymfonikernas hemsida! Länk nedan!