I Gunnared och Lärjedalen har det tisslats och tasslats länge. På måndagen är det äntligen dags för den sprakande invigningen av den elfte barn- och ungdomsfestivalen i Angered. I år ger dessutom världsartisterna i Göteborgssymfonikerna guldkant åt Cho la Hop-festivalen.

Cho la Hop har under ett decennium vuxit ut till att bli en stor och efterlängtad happening som sveper in över Gunnared och Lärjedalen när våren etablerat sig på allvar.

Tjuvstartade på söndagen

– De första två åren startade vi lite försiktigt i Gunnared med en enda festivalvecka, säger kulturpedagogen Ewa Johanson Kristeberg som varit med på hela resan.

Redan efter ett par år kom Lärjedalen med och sedan dess har inget kunnat stoppa festivalen från att växa sig allt större.

Årets upplaga tjuvstartar faktiskt redan på söndagen då kulturskolans alla danselever bjuder på en show i hiphop, streetjazz och breakdance.

Dubbla föreställningar

De bäddar för den stora invigningen med dubbla förställningar av symfonikerna och deras chefdirigent Gustavo Dudamel.

Först får 500 mellan- och högstadieelever lyssna på Beethovens femte symfoni ­ på kvällen är det allmänhetens tur att möta den stora orkestern med den världsberömda dirigenten från Venezuela.

EA8.jpg
Symfonikerna spelar gratis

– Gustavo Dudamel kommer också att berätta om sin bakgrund, och musikverksamheten i förorterna i hans eget hemland, säger Ewa Johanson Kristeberg och fortsätter:

– Det var symfonikeras egen önskan att få komma till oss ­ och de gör det helt gratis!

Men även de som inte får plats på symfonikerna konsert kommer att märka att festivalen river igång på allvar. För måndagen är också Gatumusikens dag. Vid Hammarkullskolans gård kommer det att myllra av sång, gatumålning, ansiktsmålning bland annat.

Lyfter fram det som görs i stadsdelarna

I tre veckor fortsätter festen i Gunnared och Lärjedalen ­ ända fram till den 31 maj. Sång, dans och kultur i alla dess former.

2_7.jpg
– Vi har byggt upp detta under många år. Det handlar om att lyfta fram det som redan finns ute i stadsdelarna: i skolor, förskolor, kyrkor, föreningar, fritidsgårdar, bibliotek och annat. Det behöver inte vara så kostsamt om alla går in med det som de redan har.

– Angereds teater ställer till exempel upp med lokaler och teknik helt gratis under tre veckor!

Ekonomiskt tufft

Den långa traditionen med Stora Allsången, där Gunnareds grundskolebarn sjungit ut sedan tidigt åttiotal, skakades allvarligt av ekonomiska nedskärningar i höstas.

Och kulturen har det extra tufft när krisen drar fram. Men Cho La Hop lever och ger kraft – och Ewa Johanson Kristeberg och hennes kollegor har så smått redan börjat fundera på festival nummer tolv.

Fotnot:
Cho la Hop pågår mellan den 10 och 31 maj. Mer information på länkarna nedan!