Ny utställning på Emigranternas hus. Berättelser om att vakna upp på ett sjukhus och inse att en del av ens kropp saknas. Eller om kärlek som inte tar hänsyn till politiska eller religiösa gränser. Fredag 24 april öppnar en utställning där syriska kvinnor delar med sig av både förtvivlan och hopp, i berättelser om inbördeskriget och flykten därifrån.

Utställningen grundar sig på antologin Krönet, utgiven av ABF och Olof Palmes internationella center. Boken innehåller texter från en workshop i storytelling, där en grupp syriska kvinnor som idag lever som flyktingar i Turkiet berättade om sina liv.

3A80.jpg
– Det är kvinnor från olika samhällskategorier. Den röda tråden är den väldigt starka upplevelsen av den stora katastrofen i Syrien.

Berättelserna skrevs på arabiska och boken har sedan översatts till svenska och engelska. Nu har de blivit en utställning, tillsammans med bilder och bakgrundsbeskrivningar om det pågående kriget i Syrien. Utställningen visas på Emigranternas hus 24 april till 22 maj och kommer sedan gå vidare till bland annat Örebro och Malmö.

En mänsklig ingång i konflikten
– Tanken är att synliggöra de syriska kvinnorna och skapa förutsättningar för mer empati. Berättelserna blir en levande mänsklig ingång till konflikten. Den är så omfattande att den kan vara svår att få grepp om genom att bara se siffror, säger Lars Hansson, utvecklingschef på Emigranternas hus.

Under invigningen, som pågår 16-18 fredag 24 april, hålls korta föredrag. Reza Talebi från ABF skildrar situationen i dagens Syrien, och Lillan Kauppi, som ledde workshopen med de syriska kvinnorna, berättar om hur skrivprocessen gick till.

Utställningen har samma öppettider som Emigranternas hus, måndag till fredag 10-16.

7726.jpg

Foto: UNHCR