Göteborgarna bjuds från den 6 mars och fyra veckor framåt på en försmak av vår. Då öppnar blomsterkonstnären Tage Andersen sin praktfulla utställning med kamelior bland palmer och ormbunksträd i Palmhuset i Trädgårdsföreningen.

Redan på håll, genom Palmhusets glasfasader, syns vita, rosa och röda blommor i det exotiskt gröna. Det är över 100 kamelior i Andersens vårutställning som öppnar den 6 mars i Trädgårdsföreningen.

Från vitt till mörkaste rött

– Det är mer pampigt än elegant, lite av cirkus, maskerad och kabaré på samma gång, säger han.

Efter en lång och kall vinter upplever han det extra lustfyllt att ställa ut kamelior i Palmhuset.

19F8.jpg
– Utanför finns ingenting, inne i glaskatedralen knoppar och blommar mängder av kamelior, från vitt till mörkaste rött, polkagrisrandigt och piggt rosa.

Hans favoriter hittar man bland vildarterna, de med enkla blomblad. Utställningarna skapar han i stunden, på plats. Några skisser eller ritningar förekommer inte. Hans stil är säregen, sparsmakad, djärv och svulstig på en och samma gång. Här har dagens florister mycket att lära.

Kamelior, klassiskt och fågelsång

Väl inne i Palmhuset känns det som att komma in i ett venetianskt furstepalats. Runt den lilla springbrunnen vid entrén står vita skönheter, på parad längs gångarna 3 – 4 meter höga kamelior. Från balkongen hänger voljärer med exotiska fåglar. Upplevelsen förstärks av toner från Verdis opera ”La Traviata” som bygger på Kamliadamen, Alexander Dumas berömda roman där kamelian spelar en viktig roll.

Utställningen fortsätter i Medelhavsrummet med kamelior bland drakblodsträd, oliver och korkek. Intill ligger Palmhusets Kameliarum där Andersen placerat mer ovanliga botaniska sorter bland stora kameliabuskar som ingår i Palmhusets ordinarie utbud.

En lång kärleksaffär

Tage Andersen har gjort en långa rad utställningar med kamelian som tema – på Sofieros Slott, Bergianska Trädgården och Norrvikens Trädgårdar. 2004 ställde han ut i Trädgårdsföreningen, en utställning som lockade 20 000 besökare! Andersen är också skapare av många andra installationer som gett eko i Sverige och internationellt.

Umgänget med kameliorna liknar han vid en lång kärleksaffär.

– Vid första mötet var jag 20 år. Nu har passionen varat i 43 år. Men, säger han, ibland går det över i lite av hatkärlek. Att odla och driva kamelior kräver arbete. Jag sköter dem månad efter månad och för en kamp för att de ska lyckas.

Och det har det också gjort. Utställningen i Palmhuset talar för sig själv.