På onsdag kväll inviger Sjöfartsmuseet en ny utställning med modern tatueringskonst. Här visas bland annat 37 skateboardar som målats med tatueringsmotiv. Konstverken kommer att auktioneras ut, och intäkterna gå till välgörenhet.

– Tatueringskonsten har en given plats hos oss. Det var ju sjöfararna som tog den med sig till Europa på 1700-talet, säger Pernilla Elmtén, informatör på Sjöfartsmuseet.

För några år sedan visade museet en utställning med japansk tatueringskonst. Den utställning som öppnar på onsdag innehåller bland annat skateboardar och tavlor målade av kända tatuerare, som Heidi Hay, och artister som Dregen i Backyard Babies.

Vill synliggöra subkulturer

– Vi vill visa på den bredd och det yrkeskunnande som finns inom tatueringskulturen idag. Sjöfartsmuseet ska vara en given arena för att synliggöra subkulturer, de är en viktig del i ett vitalt samhälle, säger Emma Having, utställningschef på Sjöfartsmuseet.

Utställningen pågår fram till och med 14 april då det alltså blir auktion. Intäkterna går till bland annat cancerdrabbade barn och hemlösa.