Guldfavoriterna Team Surprise från Landvetter tar den 22-23 april itu med världsmästarna Finland när VM i konståkning för team avgörs i Scandinavium. "Vi hoppas på fullsatt och det ser väldigt ljust ut", säger Tussan Rix i organisationskommittén. Snart avgörs det om Göteborg också får arrangera VM i konståkning 2008.

– Teamåkning är på gång just nu. Det är fantastiskt att titta på och med tanke på att både Team Surprise och det andra svenska laget, Team Seaside, kommer från Västsverige så blir det säkert en otrolig stämning, säger Tussan Rix, ordförande i organisationskommittén.

Intresset växer

54CA.jpgIntresset för teamåkning har vuxit snabbt de senaste åren. Det är en relativt ny konståkningsgren och första officiella svenska mästerskapet arrangerades 1989. Varje lag består av 20 åkare som deltar med både ett kort program och friåkning. Programmen brukar vara både roliga och fartfyllda. Även uppvärmningen bredvid isen är en del av showen.

Första världsmästerskapet hölls i USA så sent som 2000. Då tog Team Surprise hem guldet till Sverige. Till VM i Göteborg kommer 20 lag från 15 länder.

”Vi har jättestor chans”

Om bara några månader avgörs vem som får arrangera VM i konståkning (singel, par och isdans) 2008 och Göteborg är en av kandidaterna.

– Det innebär naturligtvis att det är extra spännande att visa hur mycket Göteborg har att erbjuda. De som kommer får se hur fint det är med hotell och arenor så nära och centralt.

– Jag tror att vi har jättestor chans att få det. Göteborgs stad står bakom oss och vi har gjort oss kända som duktiga organisatörer genom alla de tävlingar vi haft de senaste åren, säger Tussan Rix.

En halv miljard tittare

VM i konståkning är ett av de största idrottsevenemangen i världen. Det skulle innebära cirka en halv miljard tv-tittare och ett stort turistekonomiskt inflöde till Göteborg.

VM i konståkning för team arrangeras av Svenska Konståkningsförbundet i samarbete med Got Event och Göteborg & Co.

1FF8_2.jpg
Foto: www.synchronizedskatingmag.com