Föreläsningar och guidade visningar. Vill du veta mer om dövas historia och livssituation? Då kan du besöka Röhsska museet den 11 maj när teckenspråket står i fokus. Det blir föreläsningar och guidade visningar av museet. Det är fri entré till dessa och alla är välkomna.

Marie Rosberg, informatör och äldrevägledare på Teckenspråksforum i Göteborgs Stad.

Den 14 maj 1981 beslutade Sveriges riksdag att erkänna teckenspråk som modersmål. Därför firas Teckenspråkets dag också den dagen. I anslutning till den brukar Teckenspråksforum i Göteborgs Stad arrangera en dag då teckenspråket står i fokus.

Öka tillgängligheten

För tredje året i rad blir det teckenspråk i fokus på Röhsska museet.

– Vi är tre år på varje museum för att etablera ett bra samarbete. Många döva är ovana vid att utnyttja det allmänna kulturutbudet för det har inte funnits så mycket på teckenspråk historiskt. Så det handlar också om att göra museet mer tillgängligt för döva, säger Marie Rosberg, informatör/äldrevägledare på Teckenspråksforum i Göteborgs Stad.

Föreläsningar och guidade visningar

Under dagen blir det två föreläsningar från Västanviks folkhögskola. Eva Norberg berättar om dövas historia under de senaste 200 åren i Sverige och Jan Magnusson, före detta lärare på Västanvik, berättar om sin uppväxt som döv.

– Röhsska har guidade visningar och då handlar det om en stilresa genom 16- och 1700-talet. Röhsska har även en föreläsning som handlar om museet förr, nu och framåt.

Aktiviteter under maj månad

Teckenspråk i fokus startar klockan 11.15. Det är öppet för alla och gratis entré till föreläsningarna och de guidade visningarna. De är både på svenskt teckenspråk och tal.

– Under maj månad har även vi samarbeten med andra aktörer och museer i staden som också har teckenspråkiga aktiviteter, berättar Marie Rosberg.

Programmet för dagen och aktiviteterna finns i länken nedan.