Tecknarmaraton i tio timmar, visning av animerade kortfilmer och föreläsningar om tecknad skräck och fantasy. Det är lite av innehållet på Stadsbibliotekets serievecka som inleds på fredag med releasefest och vernissage för två sura tecknade göteborgare.

Västsvenska serier och fanzine invaderar utställningshallen på Stadsbiblioteket under en hel vecka. 16 stycken – både etablerade och icke-publicerade – serietecknare ställer ut sina original och skisser.

Bittre Douglas vandrar planlöst

Veckan inleds med releasefest för två nysläppta seriealbum. Den ena handlar om en smakfascist i en skivaffär i Majorna, den andra om bittre Douglas som vandrar planlöst på stans gator.

– Det är två göteborgstecknare, Max Gustafson och Nickan Johansson, som ritat dem. Båda kommer också vara aktiva i utställningshallen under hela veckan. Varje dag producerar till exempel Max Gustafson sin Samir-strip live, säger Maria Nilsson på Stadsbiblioteket.

Animation i Väst visar kortfilmer och Max Andersson, skapare av kultklassikerna Pixi och döden, kommer direkt från Berlin och visar work-in-progress.

Unga lånar mest

Serieveckan vänder sig främst till unga människor ­– det är också de som lånar bibliotekets serieutbud.

– Fantasy är jättestort bland unga. Vi kommer ha en föreläsning som handlar om fantasy i serier, och en föreläsning om skräck, säger Maria Nilsson.

Serieveckan, som arrangeras för andra året i rad och pågår mellan den 8 och 13 februari, är ett samarbete mellan Stadsbiblioteket i Göteborg, Göteborgs seriefrämjande och Studieförbundet Vuxenskolan.