I väntan på nytt kulturhus. Artistframträdanden, aktiviteter, workshops och möjlighet att lära sig folkdanser från olika länder. På lördag 17 september är det dags för den tredje upplagan av Tellus kulturfestival på Rymdtorget i Bergsjön.

Grammisnominerade Cherrie, slagverksensemblen Kiriaka, Bori & Suan, Lilla Bäcken och den internationellt kända svensksomaliska sångerskan Fartun Farax är några av artisterna som uppträder på festivalens tre olika scener.

Populärt med prova-på-aktiviteter
De två föregående åren har lockat ungefär 5 000 besökare per år och man hoppas på samma goda uppslutning i år.

– I synnerhet har de interaktiva aktiviteterna där man själv får testa olika grejer varit väldigt lyckade, så i år fortsätter vi att satsa på det, säger Per Ottosson, projektledare Kulturhus Bergsjön.

Bland annat blir det ännu fler workshops, där man i år till exempel kan pröva på att skulptera i olika material, testa stråk- och blåsinstrument och försöka sig på olika idrotter. Det finns också möjlighet att hitta sin inre superhjälte, i en workshop där deltagarna får utforska vilken superkraft man själv bär på och hur den kan hjälpa till i vardagen.

Andra aktiviteter som det både går att titta på och delta i själv är svensk, assyrisk, boliviansk och somalisk folkdans

En försmak av kulturhuset
Festivalen hålls i väntan på det nya kulturhuset som ska stå klart år 2020.

– Vi har haft en ganska omfattande dialog kring innehållet i det framtida kulturhuset som också ligger till grund för vad det ska bli nu när det under hösten är arkitekttävling. Tanken med festivalen är att påminna och ge en försmak av Göteborgs nya kulturhus som ska byggas på Rymdtorget och göra detta tillsammans med artister, konstnärer, föreningar, besökare och en mängd samarbetspartners som på olika sätt går in och gör denna dag möjlig.

Kulturfestivalen tjuvstartar för löpare och gående med motionsloppet Bergsjöloppet och öppnas officiellt med utdelning av Östra Göteborgs ungdomsstipendium.

Tellus kulturfestival på Rymdtorget hålls lördag den 17 september klockan 12.00-19.00.