Demokratibuss invigs på Rymdtorget. Cirkus, musik, teater, streetgames, utdelning av kulturpris och invigning av en Demokratibuss. På årets Tellusfestival på Rymdtorget händer massor av skoj och dessutom firas att Bergsjön fyller 50 år.

När Tellusfestivalen firas för fjärde gången sparas det inte på krutet. De tre scenerna vid Rymdtorget kommer att fyllas av en mängd uppträdanden och aktiviteter för alla smaker och alla åldrar. Vad sägs om Gangshebang, kulturskolan, Cirkus unik och Fartun Farax för att nämna några. Det finns också workshops om film och hiphop och tillfälle att prova på klättring och grafitti. Under dagen firas att Bergsjön fyller 50 år och det finns möjlighet att gå stadsvandring på det temat.

Festivalen inleds med att Östra Göteborgs kulturpris delas ut på Stora scenen. Priset finns för att stötta och uppmärksamma kulturutövare som har sin utgångspunkt i Östra Göteborg. I år är det filmskaparen Henrik Dahlberg och balkanbandet Bosnia Express, som mottar priset och får dela på 50 000 kronor.

Buss för demokrati
Dessutom invigs Östra Göteborgs helt nya Demokratibuss. Idén kommer från den mobila förskolebuss som man haft i några år. Med den kommer barnen ut på äventyr i Göteborgsområdet. Nu har man tagit idén vidare – med ännu en buss. Eller snarare en inredd lastbil som fungerar som ett rullande kontor som kommer ut till människor där de är.

Demokratibussen ska åka runt i stadsdelen och fungera som en mötesplats där medborgare, politiker och tjänstemän kan träffas och prata om områdets utveckling. Det rullande kontoret kan också användas av äldreomsorgen, kulturskolan, biblioteket och andra verksamheter som enkelt kan ta olika föreställningar och aktiviteter till olika platser i stadsdelen.

Åka runt inför valet
– Demokrati är alltid viktigt. Men kanske särskilt viktigt i områden där invånare inte självklart har tillit till myndigheter och institutioner och därför inte heller är så aktivt deltagande i samhällsfrågor. Inför valet nästa år planerar vi åka runt med bussen i stadsdelen och prata om demokrati och informera om hur det går till att rösta och varför det är viktigt, säger Gitte Caous, stadsdelsdirektör Östra Göteborg.

Tellusfestivalen är gratis och arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Higab, Studieförbundet Vuxenskolan, Bergsjön2021, Familjebostäder och Göteborgslokaler.