PT ger tips och råd. Osäker på hur du tränar i ett utegym? Under våren och försommaren kan göteborgarna under fyra lördagar få gratis tips och råd av en personlig tränare på Dalens utegym i Slottsskogen.

Göteborg Stad vill bidra till ett gott liv för alla. Alla göteborgare ska ha lika möjlighet till en aktiv fritid och god hälsa. Utegym finns på flera platser i staden. Ofta ligger de i en park, vid ett motionsområde eller i anslutning till en lekplats eller badplats. Utegymmen är öppna dygnet runt, hela året och det kostar inget att träna här. Trots det har många göteborgare inte testat att gymma utomhus.

Introduktion till rolig och säker träning
En anledning kan vara att det finns en osäkerhet i hur man använder redskapen. Under våren bjuder därför idrotts- och föreningsförvaltningen, som sköter tre av stadens utegym, in göteborgarna till gratis instruktion. Under fyra lördagsförmiddagar med start 24 mars finns en personlig tränare på plats vid Dalens utegym vid Slottsskogen för att guida besökarna till en rolig och säker träning. En av instruktörerna är Martin Perlhede som annars jobbar på Slottsskogsvallens motionscentrum.

– Jag kan berätta och visa hur man använder redskapen och se till att du använder rätt teknik. Jag kan också ge tips på olika övningar och anpassa dem efter dina förutsättningar, oavsett om du är senior, aktiv idrottare, har ont någonstans eller aldrig tidigare har tränat på ett gym. Dalens utegym är dessutom anpassat för personer som sitter i rullstol, säger Martin Perlhede.

Så utegym passar för alla?
– Det tycker jag absolut. Jag hoppas att de som känner sig osäkra på hur man tränar i ett utegym kommer och testar när vi instruktörer finns på plats. Jag hoppas att vi kan få fler att se vilka träningsmöjligheter som finns på utegymmen och att vi kan bidra till lite extra träningslust.