Vill arbeta med äldre publik. Textilkonstnären Kiyoshi Yamamoto har fått det nyinstiftade stipendiet Residens Röhsska. Han ska vara på Röhsska museet i vår för att arbeta med en äldre publik. Med tanke på covid-19-restriktionerna är det osäkert i vilken form projektet kan genomföras. “Allt är osäkert och inget kan vara bestämt. Vi får pröva nya metoder. Dessutom har vi möjlighet att skapa något nytt”, säger han.

Kiyoshi Yamamoto är född 1982, han kommer ursprungligen från Brasilien och är verksam i Bergen, Norge. Han arbetar bland annat med performance, textila tryck och skulpturala verk. Den 22 mars till 16 maj är det tänkt att han ska vara på Röhsska museet i Göteborg.

–  Röhsska museet vill tillsammans med Kiyoshi Yamamoto skapa en mötesplats där vi, tillsammans med besökare, utbyter erfarenheter och kunskap genom dialog och skapande och där alla är välkomna, säger museichef Nina Due.

Prata med det förflutna

Tidigt hade Kiyoshi Yamamoto en vision om att utforska arbetsmetoder tillsammans med en äldre publik.

– Jag vill prata med det förflutna för att jobba för framtiden, säger han.

Samarbete med internationellt program

Det återstår att se hur projektet kan genomföras till våren. Målgruppen äldre är bland de mest sårbara under pandemin och det är osäkert vilka restriktioner som kommer att gälla i vår. Residens Röhsska genomförs i samarbete med Iaspis som är konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer.

Röhsska museet är en del av Göteborgs Stads kulturförvaltning och tillfälligt stängt på grund av covid-19-pandemin men går att besöka digitalt.