Ett sätt att främja läsglädje. Ett tillfälligt pop up-bibliotek har öppnat på Friskväderstorget i norra Biskopsgården. Målgruppen är barn upp till tolv år, men alla är välkomna. “Det är ett sätt att skapa relationer och arbeta läsfrämjande nu när restriktionerna har släppt”, säger enhetschefen Olivera Djudja.

Olivera Djudja, enhetschef för Biskopsgårdens, Torslanda och Trulsegårdens bibliotek.

Covid-19-pandemin har slagit extra hårt mot bland annat barn och unga i socialt utsatta områden där trångboddheten är stor. Dit hör norra Biskopsgården där det nu öppnat ett tillfälligt bibliotek.

– Vi tänkte att det var ett bra sätt att kompensera från kulturvaltningens sida. Vi erbjuder dem en möjlighet att bekanta sig med ett litet bibliotek i deras närområde och vi får in dem i biblioteksvärlden, säger Olivera Djudja, enhetschef för Biskopsgårdens, Torslanda och Trulsegårdens bibliotek.

– Två år är en lång tid i barnens liv och vissa kanske aldrig har varit på biblioteket, fortsätter hon.

Öppet på eftermiddagarna

Biblioteket ligger på Friskväderstorget i en lokal som är hundra kvadratmeter stor. Olivera Djudja berättar att den är bra disponerad och har allt de behöver.

Det finns ett gemensamt rum, ett sagorum och ett rum för aktiviteter. Det gör att flera verksamheter kan pågå samtidigt. Målgruppen är barn upp till tolv år. Men alla är välkomna för att låna, lämna och reservera.

– Vi har öppet måndag till fredag klockan 13 till 17. På förmiddagarna har vi pedagogiska stunder för till exempel familjecentralen, förskolorna och bvc. Då är det inte öppet för allmänheten.

Många kom på invigningen

Pop up-biblioteket öppnade 1 november och i onsdags, 3 november, var det invigning samtidigt som det var torgdag utanför. På biblioteket var det bland annat tipspromenad och olika aktiviteter som workshop och skrivarskola. Ungefär 150 barn och vuxna kom under de fyra timmar som det var öppet.

– De var så glada och responsen var fantastisk, jag blev alldeles varm i hjärtat. De använde biblioteket precis som vi önskat, de hade lässtund med familjen eller bara satt och läste och njöt.

Pop up-biblioteket är öppet till 31 december 2021. Om det blir en fortsättning nästa år är inte beslutat än.

Ett pop up-bibliotek har öppnat vid Friskväderstorget i norra Biskopsgården.