Prova hjärngympa, pilates eller stavgång och få tips om nyttig mat! Det kan göteborgarna göra runtom i stan när Folkhälsoinstitutet i nästa vecka gör en extra satsning på att sprida kunskap om goda matvanor och betydelsen av fysisk aktivitet i hela Sverige.

Idrotts- och föreningsförvaltningen, stadsdelarna och primärvården är några av de som samarbetar för att under en vecka särskilt uppmärksamma vikten av bra matvanor och regelbunden motion.

I centrala och västra Göteborg ordnar bland annat Hälsoteket i Väster och Hälsolots Göteborg en mängd aktiviteter. Till exempel kan man få service på sin cykel, gå på föreläsning om kostvanor, prova på frisbeegolf, dans, stavgång eller pilates.

– Vi har ett väldigt stort utbud, och det är för att nå den breda allmänheten, säger Helén Ekman, projektledare på Hälsolots Göteborg.

En del av det som står på programmet ingår i Hälsolots vanliga utbud, och Helén Ekman förklarar att man ser veckan som en chans att visa upp en del av den verksamhet som finns.

Något att göra i fler delar av stan

I nordost erbjuder Hälsoteket Angered flera prova-på-aktiviteter och man har också ett samarbete med vårdcentralen i Angered.

På Hisingen sammanfaller Kärra/Rödbos årliga folkhälsodag med friskvårdsveckan. Man erbjuder bland annat stadsdelsvandring och föreläsningar kring kost. På folkhälsodagen den 24 april är Klarebergsskolans restaurang öppen för allmänheten.

Hälsoteket i Härlanda/Örgryte har även de prova-på-aktiviteter. Till exempel kan man testa poweryoga, Zumba och Qi gong. Den som vill kan också följa med till Morängatans ljusrum eller ansluta till en självhjälpsgrupp för sockerberoende.

Sopplunch på Dalheimers

På Dalheimers hus dukar man upp med hälsosam mat, föredrag i biblioteket, sopplunch med Västsvenska spelmansföreningen och hjärngympa med Ole Moe

Friskvårdsveckan är en del i det arbete som Folkhälsoinstitutet bedriver på uppdrag av regeringen för att stimulera goda matvanor och fysisk aktivitet.

Fakta | Om folkhälsa i Västra Götaland
• 35 procent av invånarna är fysiskt aktiva mindre än de rekommenderade 30 minuterna per dag.
• Endast 5 procent av männen och 12 procent av kvinnorna äter rekommenderad mängd frukt och grönt.
• 42 procent av männen är överviktiga, 10 procent har fetma.
• 28 procent av kvinnorna är överviktiga, 12 procent har fetma.