Ska vi till Näsets badplats - nu igen? Det måste väl finnas andra ställen? Visst finns det! Gå in på naturen.goteborg.se, en ny tjänst på webben så hittar du många tips. Och inte bara de som rör badplatser. Här finns även information om parker, friluftsområden, fiskevatten och mer vilda naturområden, i och kring Göteborg.

Så fram med ryggsäcken, spinnspöet, badbollen, minivilstolen och dra ut i naturen. Rika upplevelser väntar. På naturen.goteborg.se kan man via en karta och enkla symboler manövrera sig fram till natursköna platser i och kring Göteborg.

180 sökbara platser

Via en textruta får man information om platsens speciella karaktär. Dessutom finns information om vilken service som finns. Det kan gälla p-platser, mat och dryck, toaletter, om man kan ta sig fram med rullstol med mera. Med några hundra meters precision går det också att zooma in var det sökta området ligger.

Vill man så kan man kombinera olika funktioner i sin sökning, exempelvis bad och service eller friluftsliv och idrott. En familj kan ha många olika önskemål, precis som ett sällskap, en enskild person, guider och skolklasser.

I höstas presenterades prototypen naturen.goteborg.se för göteborgarna i samband med arrangemanget ”I stan utan bil” på årets bilfria lördag. Därefter har plattformen testats på människor i olika åldrar.

– Och den tycks funka bra säger Niina Jurvelin vid park- och naturförvaltningen som arbetat fram strukturerna för plattformen.

Tips är välkomna

– Så vitt jag vet är Göteborg först i landet med denna typ av natursökning.

Till dags dato finns det omkring 180 platser att söka på.

– Fler tillkommer allt eftersom, berättar Niina Jurvelin som också välkomnar tips och idéer.

Och det behöver inte handla om stora platser. Det kan vara ett grönt rum, en plats med särskild atmosfär som man vill dela med sig av.

Svamp- och blåbärsställen har förstås en garanterad plats, tillägger hon något optimistiskt.

Uppdraget att presentera ”Göteborgs gröna och blå strukturer” på nätet – skogar, berg och dalar, sjöar och havsstränder kommer från kommunstyrelsen. Och mycket finns att upptäcka.

Fiskevatten utmärkta

De som inte är bekanta med Hisingen kanske aldrig har besökt Flunsåsparken, en Folkets park från 50-talet. Många har kanske heller aldrig varit i Kronhusparken som nyligen rustats upp. Bergsjön förknippar man inte direkt med bad men där finns flera fina badsjöar.

Hur stor fångst som väntar sportfiskarna vid Norra Långvattnet, Säveån eller Härlanda Tjärn går förstås inte att förutse. Men områdena är väl utmärkta på karta.

Vill man höra näktergalen kan man söka sig till Lärjeåns dalgång med slingrande vattenvägar eller till Ragnhildsholmen, en medeltida fästningsruin vid Nordre Älv. Sommaren är inte bara sol och bad utan också naturupplevelser av annat slag. Mycket nöje!