"Alla kan vara med". Rörelseglädje och gemenskap är det viktigaste när Göteborgs Stad för femte året i rad arrangerar en Hälsovecka. Den 20–26 januari öppnas dörrarna till stadens friskvårdsanläggningar. Där kommer det att finnas möjlighet att testa såväl gruppträning som dans, simning och styrketräning – och det kostar inget att delta.

– Vi vill hälsa alla göteborgare välkomna till våra anläggningar och visa dem vilka möjligheter som finns till träning. Genom att öppna upp och erbjuda gratis prova-på-tillfällen hoppas vi väcka en nyfikenhet på träning som leder till att fler börjar röra på sig, säger Camilla Örnberg Elfvelin, samordnare gruppträning på idrotts och föreningsförvaltningen.

Det är idrotts och föreningsförvaltningen som tillsammans med Dalheimers hus som arrangerar Hälsoveckan. Under sju dagar kommer det att finnas gott om saker att prova på – allt ifrån gruppträningspass på gym till möjlighet att simma och åka skridskor. Redan nu finns det mer information om pass och öppettider på hälsoveckans webbsida.

Extra fokus på unga tjejer
I år har ligger fokus på tjejer mellan 16 och 25 år. En av orsakerna är att man märker att just denna grupp har en tendens att sluta träna.

– Vi vill försöka uppmuntra unga tjejer att fortsätta hålla igång och har därför ordnat en hel del pass som är upplagda för att passa dem lite extra bra. Dessutom satsar vi på att de, och alla andra, ska känna sig trygga och sedda på våra anläggningar. Det kommer finnas personal på plats som visar deltagarna tillrätta innan passen och om man är osäker på vad man behöver ha med sig finns det frågor och svar på vår webbsida, säger Camilla Örnberg Elfvelin.

Bas-träning för alla
Förutom satsningen på tjejer lanseras också särskild bas-träning. Speciellt utformade pass som riktar sig till människor som vill komma igång att träna – kanske för allra första gången.

– Till träningarna som finns i vårt basutbud kan alla komma, även den som aldrig satt sin fot på en träningsanläggning.

Camilla berättar att bas-träningspassen är upplagda för att alla ska kunna hänga med och ta ut sig i sin egen takt. Passet går i lugnare tempo, och ledarna är väldigt noggranna med att visa rörelser och ge instruktioner. Basutbudet är riktat till alla som vill komma igång med träning – oavsett ålder.

– Passen är utformade så att alla kan vara med, men samtidigt så att man ska kunna ta ut sig oavsett ålder och förutsättningar.

Dalheimers hus har ett eget program under Hälsoveckan – se länken nedan.