Invigning vid Lagerhuset. Den tjugoandra upplagan av Göteborgs Kulturnatta smygstartar så smått under den sena fredagseftermiddagen. Men det är först efter den officiella invigningen framför Lagerhuset klockan 19 som staden låter sig erövras av kulturens alla former och uttryck.

– Det ska bubbla av förväntan redan när folk är på väg hem från sina jobb vid femtiden. Man kommer att höra musik och se Gothenburg Roller Derbys tjejer åka rullskridskor i kvarteren mellan Järntorget och Esperantoplatsen. Och klockan 19 smäller det, beskriver kulturförvaltningens Åsa Nohlström den länge emotsedda traditionella Kulturnatta.

Skräddarsy programmet i din smartphone
Sambagruppen A Bunda trummar upp stämningen framför Lagerhuset. Efter en stund av kulning tar Angereds kulturskola vid och bjuder in till allsång, och sedan är festen igång.

Kulturförvaltningens allra nyaste verksamhet är Frilagret – kulturhuset för unga. Genom att arrangera Kulturnattas invigning alldeles utanför Lagerhuset hoppas Åsa Nohlström att göteborgarna lätt ska hitta in på Frilagret för en första introduktion.

– Alla är välkomna att komma och titta på ett breakdance-battle med dansare från hela Europa och en rad dj:s.

Den som sedan vill leta sig vidare och har tillgång till en smart-phone kan via Kulturnattas Geo-kodade ”Programmakaren” skräddarsy sitt program eller helt enkelt få tips om var närmaste arrangemang erbjuds.

Fler arrangörer i år
Vill man hålla sig på ett och samma ställe kan man bege sig till Röhsska museet, Artisten eller Viktoriahuset med Hagabion som alla har en lång rad programpunkter, men annars är det bara att dra den tjocka tröjan över huvudet och kasta sig ut i vimlet.

Efter förra årets undersökning vet Åsa Nohlström och hennes kollegor hur den typiske besökaren ser ut:

– De flesta är över 40 år, många är bosatta i Majorna-Linné och Bergsjön och det är ungefär lika många män som kvinnor som tar del av utbudet.

Under 2011 års Kulturnatta gjordes totalt 44 000 besök. I år är arrangörerna fler till antalet trots att stora aktörer som Göteborgsoperan och Stadsbiblioteket av olika skäl valt att stå över.

– Min ambition är att det på sikt ska bubbla mer i hela staden – inte bara i centrum, säger Åsa Nohlström när nedräkningen inför den tjugoandra Kulturnatta just har börjat.