Unik chans för gifta och partners. Under Kulturnatta på fredag kommer tolv par få chansen att förnya sina löften i ett av Röhsska museets mest stämningsfulla rum. För de skräddarsydda ritualerna står ceremonimästare Babzan Ekdahl Gutesjö. Dessutom har paren en egen kör till sitt förfogande.

Ceremonirummet ser ut lite som en klassisk skattkammare. Det hyser Falk Simons silversamling med 82 äldre silver- och guldföremål från framför allt europeisk medeltid renässans, barock och rokoko.

– Vi funderar hela tiden på hur vi kan använda våra rum och samlingar på olika sätt. Och det här rummet har en särskilt magisk stämning, säger Linn Pettersson, projektledare för ceremonierna.

Hon är också nöjd med valet av ceremonimästare Babzan Ekdahl Gutesjö, som till vardags arbetar som kultursamordnare.

– Hon är en väldigt inspirerande och kärleksfull person, som är van vid att stå på scen och både planera och leda evenemang.

Tolv exklusiva biljetter
Det finns tolv exklusiva biljetter för par som vill förnya sina löften och de hämtas ut på våning två på museet på fredagen. I samband med det får paren tillfälle att prata med Babzan om vilka de är, varför de vill förnya sina löften och eventuella önskemål kring ceremonin.

– Något par kanske firar silverbröllop. Medan ett annat kanske vill göra det här för att de just gått igenom en svår period. Man får gärna ta med en text eller dikt om man vill det.

Paren får också tillgång till en kör om de vill det, som har en liten repertoar av olika kärlekssånger som de kan väja bland. Ceremonierna får ta tio minuter var, och genomförs en i taget, i rummet som ligger lite avskilt i byggnaden. Vill man ta med nära och kära så går det också bra.

Först till kvarn
Biljetterna är gratis. De första sex släpps klockan 19–20, de andra sex klockan 21:15–22. Allt enligt principen först till kvarn. Ceremonierna äger rum mellan klockan 20–21 respektive 22–23.

– Vi släpper bara 12 biljetter för att kunna erbjuda en upplevelse av hög kvalitet, och anpassa dem efter varje par.

Det har redan kommit in en flera frågor om ceremoin via mailen.

– Blir det ett jättestort intresse får vi se om vi ska göra något vidare på det här efter Kulturnatta, säger Linn Pettersson.