Formgivare med diger meritlista. Tom Hedqvist utsågs på fredagen till ny chef för Röhsska museet. Han är formgivare och för närvarande rektor för Beckmans designhögskola i Stockholm.

Tom Hedqvist, som är 64 år, är sedan 1970 aktiv medlem och delägare i textilkollektivet 10-gruppen. Han har tidigare bland annat också varit professor i grafisk design vid Konstfack och konstnärlig ledare för Orrefors.

– Jag ser både fram emot att få arbeta med ett unikt museum som Röhsska och att få komma till Göteborg, där kultur, konstnärlig utbildning och forskning har en stark ställning och god kontakt med näringslivet, säger Tom Hedqvist.

Tillträder till sommaren
På hans digra meritlista finns bland annat gestaltning av utställningar på Waldemarsudde, Nationalmuseum, Nordiska Museet, Malmö Konstmuseum och Svenska kulturinstitutet i Paris. Han har också haft Ikea, Svenskt Tenn och 10-gruppen som uppdragsgivare för sina textila verk.

Tom Hedqvist tillträder sin nya tjänst till sommaren, fram till dess är Jonas Andersson, senior advisor vid Göteborgs Stads kulturförvaltning, tillförordnad museichef.