Tonåringarna i Torslanda ska få en ny mötesplats. Från årsskiftet startar stadsdelsförvaltningen och svenska kyrkan ungdomsverksamhet i kulturhuset Vingen.

– Vi vill möta ungdomarna med gemensamma resurser. Här kommer att finnas både fritidsassistenter, fältassistenter och personal från kyrkans ungdomsverksamhet, säger Elsie Averlid, planeringsledare på stadsdelsförvaltningen.

Vänder sig till gymnasieungdomar

En sådan mötesplats har varit ett önskemål från ungdomar i Torslanda under lång tid, det har alltså inget samband med den ödesdigra branden som förstörde Torslandaskolan.

I branden ödelades också en fritidsgård, så nu finns bara en kvar i stadsdelen – på Trulsegårdsskolan.

– Fritidsgårdarna är främst för högstadieungdomar, medan verksamheten i Vingen är tänkt att vända sig till ungdomar i gymnasieåldern. Men visst har behovet av en ny mötesplats blivit ännu mer akut efter branden, säger Elsie Averlid.

Många arbetslösa har inget att göra dagtid

Till att börja med kommer verksamheten på Vingen att vara öppen ett par dagar i veckan mellan klockan 14 och 21.

– Vi tror att det finns ett behov även på dagtid. Torslanda har många ungdomar som är arbetslösa eller som inte har kommit in på gymnasiet, och de har ofta inget att göra på dagarna, säger Elsie Averlid.

Exakt vad det ska bli för verksamhet är inte bestämt, det ska planeras ihop med ungdomarna, bland annat med det ungdomsråd som finns i Torslanda sedan ett år tillbaka. Musik och att träffa kompisar lär stå högt på önskelistan.

Planerar kick-off i början av året

Men det kan också bli snack om existentiella frågor, arbetslöshet eller främlingsrädsla, med hjälp av inbjudna personer.

– Vi ska inte servera ett färdigt smörgåsbord, utan bygga upp det här tillsammans med ungdomarna. Deras behov får styra utifrån de resurser vi har, säger Elsie Averlid.

– Första veckan i december har vi ett möte med alla inblandade, då ska vi i planera för en kick-off i början på året.