Sjömannen som äntligen blev konstnär. Jobbar jag verkligen med det jag allra helst vill? Den funderingen känner nog ganska många igen sig i och den som vill få inspiration till en nystart i livet har alla möjligheter nu. På Sjöfartsmuseet visas omtumlande tavlor av sjömannen som till slut hittade hem som konstnär.

Torsten Billman var 17 år när han 1926 trotsade sin far och mönstrade på som jungman på lastångaren s/s Valencia i Göteborgs hamn, istället för att bli lärling i familjens skrädderi.

Ett år senare var han gammal nog att få ta klivet ner i fartygets maskinrum som kollämpare och det tunga, smutsiga jobbet tog honom till Medelhavets alla hamnar och vidare mot Fjärran Östern.

7676_2.jpg
Men trots att den unge Billman aktivt valt bort det skräddarliv som var planerat för honom, var inte heller sjömanslivet det han allra mest drömt om.

Istället ville han bli konstnär, och det som började med teckningar av befäl och vaktkamrater nere i fartygens eldrum fick till slut en fortsättning på Valands konstskola och idag räknas Torsten Billman som en av 1900-talets främsta svenska träsnittsgrafiker.

Följer du dina drömmar?
Nu visar Sjöfartsmuseet Akvariet en utställning med flera av hans verk i förhoppningen att skapa reflektioner hos besökaren kring vilka val man gjort eller inte gjort i livet.

Samtidigt med utställningen pågår ett pedagogiskt projekt där ungdomar får skapa egna verk utifrån utvalda teman och frågeställningar. Verken kommer att visas i en del av utställningen.

Vernissage för ”I havsgruvorna – sjömannen som blev konstnär” äger rum 14 november kl 18.00 på Sjöfartsmuseet Akvariet.