Tävlar om grön plats på torget. På lördag blir Hjällbo Centrum inte sig likt. Då drar Hjällbokalaset in på torget med en trädgårdstävling där två lokala lag tävlar om bästa planteringen. Och det blir cirkus, gympagrupper och loppis.

Hjällbokalaset startar kl 12 på lördag och redan 12.30 är det dags för trädgårdsduellen. Då ska de två lagen – på utsatt tid och inför publik – kämpa om att skapa var sin offentlig plantering på torget i Hjällbo.

Lagen består av Hjällbobor i olika åldrar och bakgrunder. Till sitt förfogande har de 30 kvadratmeter, jord, växter, redskap och två proffs som lagledare, nämligen trädgårdsprofilerna Tony Johansson och Peter Bengtsson, kända från TV.

Intresset har varit stort
Ambitionen är att deltagarna sedan ska sköta planteringarna under dagen, med stöd från sina lagledare.

– Intresset bland Hjällboborna har varit stort. Platserna till trädgårdsduellen blev snabbt fyllda och nu är vi väldigt nyfikna på vad lagen kan skapa under dagen, säger Ulrika Dybler, projektledare för Hjällbokalaset.

Tanken med evenemanget är att involvera de boende att tillsammans skapa en offentlig miljö som de kan vara stolta över.

Utöver trädgårdsduellen bjuder årets Hjällbokalas på aktiviteter för hela familjen med bland annat bubbelfotboll, cirkusworkshop och loppis i Hjällboskolan.

Fritt gym på torget
För den som är sugen på att träna, anordnar gymkedjan Nordic Wellness fri gruppträning på torget. Dit är alla välkomna, både yngre och äldre. Här finns också personal som svarar på frågor om träning och hälsa.

– Dessutom sker utlottning av välfyllda goodiebags och veckokort delas ut med fri tillgång till alla kedjans anläggningar i Göteborg, säger Ulrika Dybler.

Hjällbokalaset är ett årligen återkommande event som arrangeras av det kommunala fastighetsbolaget GöteborgsLokaler tillsammans med bostadsbolaget Poseidon, företagarna på Hjällbo Centrum samt Gothenburg Green World.