“Vi hoppas att vädret är med oss” När besökarna inte vill träna inomhus på grund av covid-19 flyttar många av gruppträningspassen vid Göteborgs Stads friskvårdsanläggningar utomhus i stället. “Vi vill göra det lättare för våra befintliga kunder och göteborgarna att träna”, säger Camilla Örnberg Elfvelin, samordnare gruppträning, och berättar att det är gratis för alla att vara med.

Idrotts- och föreningsförvaltningen vid Göteborgs Stad har fortfarande öppet friskvårdsanläggningarna, men antalet besökare har minskat på grund av covid-19.

– Vårt uppdrag är att främja folkhälsa, göra det möjligt för stadens invånare att idrotta och ha en aktiv fritid. När vi märkt att folk inte vill gå in i samma utsträckning vill vi göra det vi kan för att göteborgarna ska fortsätta röra på sig, fortsätter Camilla Örnberg Elfvelin.

Passen flyttade utomhus den första april. Det finns 17 pass att välja på och det är till exempel stavgång, styrka och funktionell träning.

– Vi vill göra det lättare för våra befintliga kunder och göteborgarna att träna. Vi hoppas att vädret är med oss.

Kommer det fler när det går att träna utomhus?
– Ja det kommer fler, det har ökat lite smått. Vi körde igång lite tidigare i Angered, där har det gått från tre deltagare ena veckan till sju veckan efter. Det vi hoppas är att det ska sprida sig, att man tar med vänner, familj och grannar. Det är gratis för alla. Man behöver inte boka, det är bara att komma och vi ses utanför anläggningarna.

Är det pass alla kan gå på?
– Vi har flyttat ut det vanliga utbudet och anpassat det för att kunna vara utomhus. Vi kör funktionell träning och den är alltid anpassad, från lättare alternativ till lite mer avancerad. Vi har stavgång, där är det promenad med och utan stavar. Vi har intervallbaserad träning som också är anpassad. Alla ska kunna vara med, men man ska också kunna få en utmaning om man är mer van motionär.

Utomhuspassen finns i anslutning till Angered Arena, Geråshallen, Lundbybadet, Skatås motionscentrum, Slottskogsvallens idrottscentrum och Askims simhall. Max 50 personer kan vara med på varje pass.

– Du kan röra dig någonstans i stort sett i hela staden.

Det går fortfarande att träna inomhus för den som vill det.

– Vi har minskat antalet deltagare på inomhuspassen för att skapa mer utrymme i salarna, det får max vara 15 personer på gruppträningen. Vi har några tappra deltagare som kommer och vi fortsätter att köra så länge folk vill röra på sig.

Många pensionärer och studenter har dagkort som gäller fram till klockan 14. Från onsdag den 8 april gäller de under alla öppettider.

– Vi jobbar ständigt med att försöka hitta sätt att få folk hit och få folk i rörelse, förklarar Camilla Örnberg Elfvelin.

Oavsett om du tränar utomhus eller inomhus så ska du bara träna om du är frisk, håll avståndet till övriga deltagare, byt gärna om och duscha hemma om du kan.