Det blev tre bidrag från skolor i Göteborg som gick vidare till finalen i tävlingen för att designa en maskot till EM i friidrott 2006. Nu utvecklar finalisterna sina bidrag under coachning från en designbyrå.

I januari i år bjöd EM:s organisationskommitté in studenter från svenska designskolor att delta i en tävling för att designa evenemangets maskot.

Intresset för deltagande var stort, 59 bidrag kom in till deadline, många av dem från skolor i Göteborgstrakten.

Valdes anonymt

Tre bidrag har nu gått vidare till nästa steg i tävlingen. Finalisterna blev Christina Leanderz från HDK, Hanna Gradin, Lisa Engberg och Karin Haglund från HDK, och Kenneth Svensson och Catherine Spjuth från Göteborgs Reklambyråskola.

– Juryns mål var att välja tre bidrag som kan överraska och innebära något nytt för dem som möter maskoten, berättar Agneta Forshufvud, marknadsföringsansvarig på EM.

– Valet gjordes helt anonymt, vi hade inte tillgång till några uppgifter om studenternas namn, utbildning, ålder eller liknande.

Möter publiken på Finnkampen

Två dagar denna vecka träffades finalisterna i Stockholm för att få coachning från en deisgnbyrå. Under den närmaste månaden kommer bidragen att utvecklas, och den 25 maj väljer juryn vilket bidrag som ska bli maskot för EM 2006.

På Finnkampen den fjärde september i år får publiken för första gången möta maskoten. Den 7-13 augusti 2006 hålls EM i friidrott på Ullevi i Göteborg.