Hon brann för barnets rätt, sociala frågor, kvinno- och fredsfrågor. Men också design och skönheten i hemmet. Ellen Key – en av Sveriges viktigaste moderna tänkare – ägnas en föreläsningsserie på Frölunda kulturhus i höst, med start på torsdagskvällen.

– Ellen Key var verkligen en visionär på många olika samhällsområden, så för den som är det minsta intresserad av folkbildning och samhälle är hon alltid aktuell, säger Carl Toshach på Folkuniversitetet, som arrangerar serien tillsammans med Göteborgs universitet och Frölunda kulturhus.

Debatterade känsliga ämnen

– Hon engagerade sig också i försvarandet av tryck- och yttrandefriheten, något som är i högsta grad aktuellt just nu.

Ellen Key föddes 1849 och dog 1926. Hon var författare och opinionsbildare och tog debatt i så känsliga ämnen som huruvida kärleken eller konvenansen skulle vara grunden för äktenskapet. Och som övertygad ateist tog hon strid mot religionens inflytande i samhället, inte minst i skolan.

Föreläsningen på torsdagskvällen hålls av Ulrika Knutson, författare, journalist och ordförande i Publicistklubben, och handlar om samhällsdebattören Ellen Key och hennes tid .

Avslutas med öppet samtal

Torsdag 28 oktober är ämnet ”Ellen Key och kärleken”. Då är det Anneli Jordahl, författare och litteraturkritiker, som kommer till Frölunda och föreläser.

Den avslutande torsdagen, 11 november, blir det ett öppet samtal där man diskuterar Anneli Jordahls bok ”Jag skulle vara din hund om jag finge vara i din närhet”, en roman om kärlekshistorien mellan Ellen Key och Urban von Feilitzen.

Fotnot:
Alla tre träffarna börjar kl 19 och äger rum i biblioteket i Frölunda kulturhus. Biljett bokas i kulturhusets reception.
Gratis entré utom 28 okt, då det kostar 20 kr.