Rastlösa sommardagar botas bäst med en tur till någon av Göteborgs lekplatser. Det finns 271 lekplatser med olika innehåll och inriktning runt om i staden. På utflyktslekplatserna kan både barn och vuxna leka, och ofta finns personal som håller i aktiviteter. Här tips på tre platser för lek – oavsett ålder.

Regnlekplatsen. Vid Näckrosdammen i Renströmsparken finns en lekplats som blir extra rolig att vara på när det regnar. På regnlekplatsen finns vattenpussar att hoppa i, lekredskapet ”spön i backen” att klättra på, geggamoja-bord och tak formade som löv som fungerar som skydd mot regn såväl som sol, och som leder regnvatten ner i sanden genom trattar och rännor.

Här finns också mer traditionella lekredskap som rutschkana, gungor, sandlåda och trampolin för fina dagar. På lekplatsen finns stråk som är utformade för att underlätta framkomligheten för rullstol. Här finns mer information om aktiviteter och tider. Renströmsparken/regnlekplatsen (lekplats 190) – Hitta lekplatser – Göteborgs Stad (goteborg.se)

Närmaste hållplats: Berzeliigatan

På regnlekplatsen finns tak formade som löv som fungerar som skydd mot regn såväl som sol, och som leder regnvatten ner i sanden genom trattar och rännor. Foto: Peter Svensson

Positivparken. I Frölunda ligger Positivparken med en lekplats som är uppdelad på två platser. Vid Frölunda kulturhus finns en parkourpark, studsmattor och musiklek. Längre in i parken, mot Ruddalen och Frölundaskolan, ligger bondgårdsleken för lite mindre barn. Här ligger också Positivet, en bemannad lekplats där det finns personal på plats som håller i aktiviteter, lånar ut redskap och kan svara på frågor. Det finns möjlighet att grilla på öppna grillplatser och i närheten ligger även en beachvolleyplan, boulebana och fotbollsplan med gräsunderlag. Här finns mer information om aktiviteter och tider.  Positivparken (lekplats 333) – Hitta lekplatser – Göteborgs Stad (goteborg.se)

Närmaste hållplats: Frölunda torg eller Positivgatan.

Actionpark. Bakom biosalongen Bergakungen ligger Actionpark. Det är ett 1 980 kvadratmeter stort, böljande landskap i betong med gropar, hopp, kanter och hinder för alla som åker skateboard, kickbike av trickmodell, inlines och BMX. Här finns också en mindre läktare och ett litet torg med bänkar att pausa på.

Alla är välkomna till Actionpark som är HBTQ-certifierad. Under sommarhalvåret är parken bemannad och det finns kafé och möjlighet att låna skydd och brädor. Personalen ordnar olika evenemang, som festivaler, tävlingar och workshops. Här finns mer information om aktiviteter och tider. Actionpark – Göteborgs Stad (goteborg.se)

Närmaste hållplats: Scandinvium.

Under sommarhalvåret är parken bemannad och det finns kafé och möjlighet att låna skydd och brädor. Foto: Park- och naturförvaltningen