Det som började lite försiktigt med fem arrangörer 2007 har snabbt vuxit till att bli en rejäl festival att räkna med.- Det känns verkligen som vi har medvind - det är jättekul, säger Chatarina Jätmark som är projektledare för HBT-festivalen med ett ständigt närvarande konst- och kulturtema.

I år presenteras över 100 programpunkter under de fyra festivaldagarna 14-17 maj, och faktum är att man tjuvstartade med en turné som för första gången tog festivalen ut i regionen.

– Det vill vi gärna fortsätta med. Här i Göteborg finns det trots allt vissa mötesplatser – på andra håll kanske det helt saknas, säger Chatarina Jätmark, som redan längtar till invigningsfesten då bland andra Jonathan Fagerlund, känd från melodifestivalen, uppträder.

Järntorget fungerar som nav

Även om arrangörer och arenor i allt större utsträckning spritts över staden kommer Järntorget att fungera som ett nav med två tält på var sin sida fontänen.

– Där hoppas vi att det blir ett bra häng med artister, workshops, seminarier och utställningar, säger Chatarina Jätmark.

17E.jpgQueer-tema på Sjöfartsmuséet

Ett av många spännande inslag att se fram emot är Andrei Liankevich från Vitryssland som presenterar en utställning om det enda öppet homosexuella paret i miljonstaden Minsk. Han kommer också att berätta om hur det är att leva som HBT-person i en diktatur.

I det digra programmet märks också fotografen Elisabeth Ohlson Wallin, som kommer till Blå Stället och pratar om demokrati och mänskliga rättigheter med utgångspunkt från sina utställningar Ecce Homo och In hate we trust.

På Sjöfartsmuseet väntar queer-tema i Akvariet och specialvisningar av utställningen Frizon om homo- och heterosexuella män på Amerikabåtarna.

Röhsska visar mode

Röhsska satsar på en debattutställning som visar mode ur ett annat perspektiv under ledning av museichefen Ted Hesselbom.

Stadsmuseet öppnar på torsdagutställningen ”Bilder i beslag” med Carl von Platens fotografier som beslagtogs av polisen 1903. Frågan var om de kunde ses som bevis för osedligt leverne? Carl von Platen förklarades sinnesjuk och omyndigförklarades.

Allt rundas av med den stora avslutningsfesten där Cissi Ramsby är ett av affischnamnen. Och när årets festival tar slut söndagen den 17 maj så börjar arrangörerna redan blicka fram mot festival nummer fyra. I mitten av maj 2010 är det dags igen.

4164_2.jpg

Jonathan Fagerlund är ett av dragplåstren på HBT-festivalens invigningsfest den 14 maj.