Stadsparken får jubileumsmärke. Angereds blivande stadspark får den första jubileumsmärkningen inför Göteborgs 400-årsfirande 2021. På lördag 31 augusti är det stor förfest i Angered, med bland andra Ulrik Munther på scen.

– Jubileumsmärkning innebär att vi uppmärksammar goda satsningar på väg till år 2021, eftersom vägen dit är lika viktig som slutmålet, säger Anna Forsgren i jubileumsstaben på Göteborg & Co.

– Firandet 2021 är ju något som angår hela staden. När Angered nu håller på och skapar en stadspark som motsvarar de värden som är förknippade med 400-jubileet, ville vi gärna göra den första jubileumsmärkningen i Angered, säger Anna Forsgren.

Blir en del av jubileumsfirandet
Själva märkningen utgörs av en skylt som berättar att Angereds stadspark, en grön oas i staden, nu tillkommer som en del av jubileumsfirandet. Byggarbetena började i våras på det stora området utanför Blå Stället, Angereds gymnasium och nya Angered Arena, ner mot Lärjeåns ravin.

Här ska det bli utflyktslekpark med cirkus som tema, karuseller, studsmattor, skrattspeglar och en ny, spännande vattenlek. Det ska också bli grill- och picknickplatser, trädäck med sittmöbler, bouleplan, schackbord, utegym och bordtennisbord. En stadspark för alla.

Redan på fredagsmorgonen ska cirka 200 skolbarn skapa en vacker plantering längs Angered Arena, en plantering som invigs på lördagens fest. Och i början på december är det tänkt att Angereds stadspark stå klar för invigning. Men förfesten handlar inte bara om stadsparken.

– Nej, det är faktiskt en tredubbel förfest, säger Cajsa Malmström, kommunikatör på Utveckling Nordost.

– Dels för stadsparken, men också för Blå Stället, som vi räknar med ska återinvigas i början på nästa år. Och så är det ju en förfest inför 400-årsjubileet!

Nya kortfilmer om människor i nordost
Förfesten genomförs på stadsparkens område och arrangeras i samverkan mellan Göteborgs Stad och ett 30-tal aktörer. Utveckling Nordost har ett par egna arrangemang i samband med festen:

– Vi öppnar en utställning inne på Angered Arena med filmer om människor i nordost, berättar Cajsa Malmström.

Utställningen heter ”Min plats på kartan – i nordost, i Göteborg och i världen” och har gjorts av filmarna Martin Jönsson och Carl Pontus Hjorthén, tillsammans med boende i nordost och Sjöfartsmuseet.

Jönsson och Hjorthén står bakom uppmärksammade dokumentärfilmer som ”Fotbollens sista proletärer” om IFK Göteborg och ”Hemligheten” om skådespelaren Carl-Ivar Nilsson, som var pappa till Carl Pontus Hjorthén.

Nu har de gjort sju kortfilmer, om nordöstra Göteborgs historia och om människor som bor där, bland andra rapparen Lani Mo, landslagsboxaren Sagal Hussein, systrarna Mari och Anne som jobbar på Estrella och Lasse som är blind men som älskar att lyssna på fåglar.

Mycket musik
På lördag visas filmerna för allmänheten för första gången. Till och med 2 oktober kan de ses i Angered Arena, sedan ska de visas på andra håll, bland annat i köpcentrat Nordstan.

– Vi kommer också att ha ett företagsexpo i Angered Arena, där ett 20-tal företag ställer ut, säger Cajsa Malmström.

– Där har vi VM-löparen i maraton, Mustafa ”Musse” Mohamed, som särskild gäst. Han kommer att berätta om sitt liv och hur man når sina mål.

Förfesten pågår kl 13 – 21. Festprogrammet leds av konferenciern Stephan Wilson Yuceyatak, känd från bland annat Lilla Sportspegeln i TV.

Förutom Ulrik Munther bjuds på musik med El Sistema, Lani Mo, Mama Gumbo, Martin Rolinski och Los Copihues från Hammarkullekarnevalen.