Wiihiiiii! Hanghai både snurrar, lutar och gungar och skapar ett ordentligt sug i magen. På lördag öppnar Liseberg för säsongen med två nya åkattraktioner och två nya spel för små och stora besökare. Årets investeringar i parken kostar cirka 100 miljoner kronor.

– Förutsättningarna för den svenska turismen är utmärkta. Det ekonomiska läget gör att många väljer att semestra på hemmaplan i år, och det är glädjande att kunna vara en del av en näring som kan satsa i stället för att varsla, säger Mats Wedin, VD för Liseberg AB.
Rabalder för barnen

De åksugna har två nyheter att se fram emot i varsin ände av nöjesparken. Den stora, röda gungan Hanghai har placerats i en liten asiatisk lund vid södra entrén.

Attraktionen består av en 15,5 meter hög rälsvagga där 40 personer sitter på en roterande platta. Rabalder är en ny berg- och-dalbana för de minsta, som ersätter Cirkusexpressen i barnområdet.

Värdshuset byggs om

För dem som hellre håller sig på marken finns det två nya spel; Straffsparken och Andjakten. Straffsparken invigdes på torsdagen av hela det svenska damlandslaget i fotboll.

– En annan stor satsning är att vi bygger om Värdshuset i år, arbetet pågår för fullt. Tanken är att det ska vara ett traditionellt värdshus som erbjuder moderna smaker av internationell klass, säger Pelle Johannisson, marknadsdirektör på Liseberg AB.

Lotta får Lisebergsapplåden

På Stora scenen blir det också en hel del nyheter, även om mycket fortfarande hålls hemligt.

Den 22 juni är det premiär för Allsång på Liseberg med Lotta Engberg, som i sommar också sänds i TV4.

7150_2.jpg
Lotta föräras dessutom årets Lisebergsapplåd, en statyett som sedan 1979 delas ut till personer som på ett eller annat sätt ”gjort Sverige gladare”.

– Många stora personligheter har fått Lisebergsapplåden. Förra året gick den till Sven-Bertil Taube och tidigare har vi haft Björn och Benny, Hagge Geigert med flera. I år letade vi länge, men ibland finns det självklara alldeles nära, säger Pelle Johannisson.

Text:
Bilder: Carin Smederöd

340.jpg

Lotta Engberg får årets Lisebergsapplåd, för att hon är en person som ”gjort Sverige gladare”.

18A2.jpg